Erdogans kijk op de media wordt al langer bekritiseerd
NOS Nieuws

Journalistenbond wil actie Koenders tegen 'Turkse schoonmaakactie'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich ernstige zorgen over de situatie in Turkije. Gisteren werd daar tientallen media het zwijgen opgelegd. "Het is gewoon angstaanjagend", vertelt Annabel de Winter van de NVJ.

De vereniging heeft veel contact met de Internationale en Europese Federatie van Journalisten. "We gaan een dringende verklaring naar de Europese Unie en Raad van Europa sturen. We willen verandering zien", gaat De Winter verder.

Ook stuurt de NVJ vandaag een petitie naar de minister van Buitenlandse Zaken Koenders. "We vragen Koenders om zich uit te spreken tegen de schoonmaakactie in Turkije. Het is tijd voor een statement."

Duisternis

Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag, vindt dat de petitie eigenlijk te laat komt. "Er is inmiddels alleen nog maar duisternis in Turkije. Ik kan al geen nieuws meer verkrijgen", zegt Cerit. "Er is geen objectieve berichtgeving meer. Bijna alle media zijn pro-Erdogan. De petitie is een goed idee, maar komt te laat."

De NVJ kan vanuit Nederland verder niet zoveel doen voor de journalisten, zegt De Winter. De vereniging ondersteunt Nederlandse journalisten in het buitenland en geeft tips aan journalisten in Turkije in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Toch hoort de organisatie dat ook de journalisten in Nederland, die bijvoorbeeld werken voor Zaman Vandaag, het niet makkelijk hebben. "Deze journalisten worden niet vriendelijk behandeld als er eenmaal duidelijk is dat ze voor een krant als Zaman Vandaag werken. Ze worden soms zelfs bedreigd."

Dat bevestigt Cerit. "We worden bedreigd via sociale media, maar ook in het echte leven. Vorige week werd een van onze eindredacteuren nog lastig gevallen in Haarlem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl