Mark Tuitert heeft samen met Niels Kerstholt een voortrekkersrol gespeeld in de totstandkoming van de Icederby ANP

Nederland is een schaatsevenement rijker. De internationale schaatsunie ISU heeft de aanvraag van de KNSB voor de 'Dutch Icederby Grand Prix' goedgekeurd.

Het betreft een idee waarbij langebaanschaatsers en shorttrackers het tegen elkaar opnemen op een ijsbaan van 220 meter. De bedoeling is dat de schaatsers elkaar in het Arnhemse Gelredome gaan bestrijden in massastartraces en races van gemengde teams.

Samenwerking met Zuid-Korea

De KNSB en het Zuid-Koreaanse Icederby International zijn verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. Onder anderen oud-schaatser Mark Tuitert en oud-shorttracker Niels Kerstholt hebben zich hardgemaakt voor de totstandkoming van de Icederby.

Dit nieuwe project moet op 24, 25, en 26 maart 2017 tot uitvoering worden gebracht.

Weerstand

Aanvankelijk was er vanuit de ISU veel weerstand tegen de Icederby. Het concept is afkomstig uit Zuid-Korea, waarbij de toeschouwers tijdens baanwielrenwedstrijden kunnen gokken op de wedstrijden.

De ISU zag dat idee niet zitten, maar is alsnog overstag gegaan met als voorwaarde dat er niet gegokt wordt op de wedstrijden.

Een eerder initiatief van een Icederby in Dubai vond hierdoor op last van de ISU geen doorgang. Tuitert en Kerstholt stapten daarop uit protest naar de Europese Commissie.

STER reclame