Anicka van Emden judoot in de klasse tot 63 kilogram ANP
NOS Sport Judo

Lichttherapie moet Van Emden aan olympische medaille helpen

In 2008 was ze reserve en ook in 2012 ging de plek in de categorie onder 63 kilogram aan haar neus voorbij. Maar op 29-jarige leeftijd is het eindelijk zover voor judoka Anicka van Emden: ze gaat naar de Olympische Spelen.

"Ik kan niet wachten eigenlijk en ik heb echt zin om te gaan", vertelt ze glunderend bij NPO Radio 1 Sportzomer. "Het heeft lang geduurd, maar nu is het eindelijk zover".

Ondanks zilveren en bronzen plakken op internationale eindtoernooien stond Van Emden nog nooit op de mat tijdens een olympisch toernooi. Terwijl ze in 2012, ten tijde van de Spelen van Londen, de nummer vier van de wereld was. 

De lange weg naar Rio voor Van Emden

Voor Anicka van Emden is het eindelijk zover: ze doet mee aan de Olympische Spelen. Drie keer is scheepsrecht.

Pijnlijk

De judobond koos toen echter voor Elisabeth Willeboordse, tot groot verdriet bij Van Emden. "Ik ben toen echt een paar maanden van de leg geweest, want ik vond dat ik moest gaan. Maar de judobond nam een andere beslissing. Dat was pijnlijk en dat verwijt ik de bestuurders van toen wel."

Anicka van Emden viert haar bronzen medaille op het WK van 2013 AFP

In Rio de Janeiro kan Van Emden dus revanche nemen en ze laat niets aan het toeval over. Volgende week vertrekt de judoka naar Zuid-Amerika, maar ze leeft nu al op een Braziliaans ritme.

"Ik werk met lichttherapie, dat doe ik al jaren. Nu heb ik een speciale bril zodat ik gewoon door het huis kan lopen", vertelt ze. Met die bril wordt geveinsd dat het later licht wordt én dat het langer licht blijft.

Van Emden nu al in Braziliaans ritme

Door middel van lichttherapie probeert judoka Anicka van Emden nu al te leven in het Braziliaanse ritme.

Slapen doet Van Emden pas om 02.00 uur 's nachts, de wekker gaat om 11.00 uur 's morgens. Allemaal met het doel om in Rio bij aankomst zo snel mogelijk te kunnen gaan trainen. "Het is eigenlijk een hele kleine moeite. Je maakt wat aanpassingen in trainingstijden en je bioritme."

Ander ritme

Dat ritme van een veredelde nachtbraker moet bijdragen aan de realisatie van een eigenlijk nog grotere droom: een olympische medaille. "Ik voel me echt heel goed en ik denk dat de topvorm eraan zit te komen, als die er al niet is", aldus Van Emden.

"Op die dag, 9 augustus, moet alles samenvallen en als ik topfit ben dan geloof ik zeker dat een medaille haalbaar is. Welke kleur zien we daar dan wel."

STER reclame