De Turkse overheid heeft per direct tientallen media gesloten die in verband worden gebracht met de Gülen-beweging. Het gaat om 3 persbureaus, 16 tv-stations, 23 radiozenders, 45 kranten en 15 tijdschriften die kritisch zijn over de regering. 

Enkele media op de lijst zijn persbureau Cihan, de zender Kanaltürk en de kranten Zaman, Today's Zaman en Taraf.  

Na de mislukte staatsgreep van eerder deze maand nam president Erdogan meer maatregelen om tegenstanders tegen te werken. Daarbij maakte hij gebruik van de bevoegdheden die de noodtoestand biedt. Zo werden duizenden ambtenaren, docenten, rechters en militairen ontslagen.

Ook vandaag heeft het Turkse leger veel militairen ontslagen. Onder de 1684 militairen zijn 149 generaals en 1099 officieren. De militairen worden er net als de journalisten van verdacht dat zij sympathiseren met de Gülen-beweging, die door de Turkse overheid wordt gezien als de aanstichter van de couppoging van 15 juli. 

8000 mensen beschuldigd

Daarnaast zijn de marechaussee en het commando van de kustwacht onder controle gesteld van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens de legerleiding hebben in totaal 8651 militairen deelgenomen aan de mislukte staatsgreep. De minister van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat in het onderzoek in totaal bijna 16.000 mensen zijn aangehouden, van wie er meer dan 8000 in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Het Turkse leger telt 650.000 militairen en is daarmee het op een na grootste leger van de NAVO, na de Amerikaanse strijdkrachten.

STER reclame