Mensen in de rij voor de herdenkingsmis in de Notre Dame in Parijs AFP

In de Notre Dame in Parijs is een herdenkingsmis gehouden voor de slachtoffers van de aanslag van gisteren bij Rouen. Bij de mis waren ook president Hollande en premier Valls aanwezig. De dienst werd geleid door de aartsbisschop van Parijs.

Zo'n 1500 bezoekers kwamen af op de mis, onder wie veel religieuze leiders en politici. "Het moest vooral een moment van bezinning worden", zegt correspondent Frank Renout. "Iedereen die een eerbetoon wilde brengen aan de slachtoffers mocht komen."

Mis in Notre Dame voor slachtoffers aanslag Rouen

Er was veel aandacht voor de veiligheid. "Het was een enorme beveiligingsoperatie op het grote plein voor de Notre Dame. Er stonden dranghekken en mensen werden in groepjes binnengelaten."

Keel doorgesneden

Bij de aanslag in een kerk bij Rouen werd een 85-jarige priester gedood door twee gewapende mannen. Ze sneden zijn keel door. Een andere gegijzelde raakte zwaargewond.

De twee aanslagplegers werden door de politie doodgeschoten. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. De operatie zou zijn uitgevoerd om landen aan te vallen van de internationale coalitie die vecht tegen IS.

Oorlog

Volgens de paus bewijzen deze en andere recente aanslagen dat de wereld in oorlog is. "Het woord dat steeds valt is onveiligheid, maar eigenlijk gaat het om oorlog", zei paus Franciscus in het Poolse Krakau, waar hij de Wereldjongerendagen bezoekt.

"Maar dit is geen religieuze oorlog. Het gaat hier om overheersing en economische belangen. Het gaat om geld. De religies willen vrede, alle anderen willen oorlog."

STER reclame