Topman Jean-Marc Janaillac van Air France KLM
NOS Nieuws

Stakingen bij Air France-KLM kosten 5 miljoen per dag

Air France loopt, naast de terreuraanslagen waardoor toeristen wegblijven, ook aan tegen onrust onder het personeel. De luchtvaartmaatschappij kampt sinds vandaag in Frankrijk met stakingen. Morgen wordt in Nederland actie gevoerd. Piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel zijn ontevreden over de kostenbesparingen in de cao's.

Bij Air France gaan het cabinepersoneel en piloten een week staken. Een kwart van de Franse piloten legt het werk neer, daardoor valt 10 tot 25 procent van de vluchten uit. De nieuwe topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM biedt zijn excuses aan aan reizigers die daardoor hinder ondervinden.

"De stakingen zijn erg verontrustend, juist nu de meeste families op vakantie gaan", zei hij op de persconferentie in Parijs.

Bij KLM wordt er door het grondpersoneel vanaf donderdag actie gevoerd. KLM ging niet op het ultimatum en de eis van de vakbond FNV om de besparingsvoorstellen terug te draaien. Vakbond De Unie is tegen stakingen omdat die slecht zijn voor KLM.

"We zullen rekening houden met de belangen van passagiers en geen concessies doen aan de veiligheid", aldus FNV bestuurder Zakaria Boufangacha.

Nieuwe stakingen zijn ook slecht voor de financiële resultaten van Air France-KLM. De kosten worden geschat op 5 miljoen euro per dag.

Er heerst een cultuur van wantrouwen, legt de nieuwe topman Janaillac uit. "Ik zal er de komende maanden alles aan doen om het vertrouwen onder het personeel te herstellen." Makkelijk zal dat niet worden, zo benadrukt hij. "Er is nog veel werk aan de winkel."

'Staken is een weg die niet de onze is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl