EPA

De Fransman Michel Barnier gaat namens de Europese Commissie de onderhandelingen over de brexit leiden. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en oud-Eurocommissaris is aangewezen door Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Commissie.

Juncker noemt Barnier een ervaren onderhandelaar, met een groot netwerk in alle Europese hoofdsteden en in het Europees Parlement. Hij vertrouwt erop dat Barnier zal zorgen voor een nieuw partnerschap met Groot-Brittannië, als dat land de EU over enkele jaren verlaat.

Barnier zegt dat hij is vereerd met zijn benoeming.

De Fransman begint op 1 oktober aan zijn baan als hoofdonderhandelaar. De gesprekken over de brexit kunnen pas beginnen als Groot-Brittannië formeel vraagt om uittreding uit de Europese Unie, de zogenoemde artikel 50-procedure. De Britse premier May wil dat pas volgend jaar doen.

Michel Barnier was van 1999 tot 2004 en van 2010 tot 2014 Eurocommissaris. In zijn tweede termijn was hij ook vice-voorzitter van de Commissie. Tussendoor was Barnier een jaar minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk. Toen de Fransen in 2005 in een referendum tegen de Europese grondwet stemden, verdween hij uit het kabinet.

Tusk

Donald Tusk, die de Europese Raad van regeringsleiders voorzit, heeft vorige maand ook een onderhandelaar benoemd: de Belg Didier Seeuws. Tusk wil dat de brexit-onderhandelingen namens de Europese premiers en presidenten worden gevoerd, in plaats van door het dagelijks bestuur van de EU, de Europese Commissie. Hoe de onderhandelingen er uiteindelijk uit zullen zien, is niet duidelijk.

De Britse onderhandelaar is al langer bekend; dat is brexit-minister David Davis. Barnier en Davis kennen elkaar uit de jaren 90. Tussen 1995 en 1997 waren ze in hun landen minister voor Europese Zaken.

STER reclame