NOS Nieuws

Bernie-diehards kunnen Clintons eenheidsfeestje niet verpesten

Hillary Clinton schrijft historie bij partijconventie

Het moest een feestje worden in Philadelphia en dus werd het dat ook. Luidkeelse protesten van tegenstribbelende Sanders-aanhangers ten spijt, lukte het de Democraten om als één man achter de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote Amerikaanse partij te staan.

Daar hadden partijkanonnen Bill Clinton, Michele Obama en Bernie Sanders zelf hard hun best voor gedaan. Het was Sanders geweest die gisteren opnieuw zijn volledige steun had uitgesproken voor Clinton.

Om toestanden te voorkomen, had hij zelfs een sms-je gestuurd naar zijn gedelegeerden. "Doe mij een plezier en onthoud je van elke vorm van protest op de vloer", schreef hij. Ook had hij stafleden de zaal ingestuurd om ontevreden gedelegeerden tot bedaren te brengen.

  • Reuters
    Sanders-aanhangers lopen boos weg uit de zaal zodra Clinton is genomineerd
  • Reuters
    Enkele honderden hardcore Sanders-aanhangers lopen weg uit de zaal
  • Reuters
    Demonstranten vinden dat hun stem niet is gehoord
  • Reuters
    Ze hielden een stil protest bij een media-tent

Toch liepen honderden mensen de zaal uit zodra Clinton officieel was genomineerd. Ze hielden een sit-in bij een van de mediatenten op het terrein buiten de congreshal, waar sommigen met afgeplakte monden hun onvrede uitten.

"Dit was geen conventie, maar een Hillary-feest waarvoor wij niet waren uitgenodigd", zei een demonstrant. "We werden als melaatsen behandeld."

Ook buiten het zwaarbewaakte conventieterrein protesteerden teleurgestelde Sanders-fans. Enkele demonstranten die de afzetting probeerden over te klimmen, werden aangehouden. Ook werd een Amerikaanse vlag verbrand, volgens The New York Times niet tot ieders tevredenheid.

  • EPA
    Een demonstrant verbrandt een Amerikaanse vlag
  • Reuters
    Politiemensen houden een demonstrant aan die het veiligheidshek probeert te beklimmen
  • Reuters
    Politiemensen proberen te voorkomen dat demonstranten het conventieterrein op komen
  • Reuters
    Sanders-aanhangers demonstreren bij het veiligheidshek rond de congreshal in Philadelphia

"Stem op Hillary Clinton, laat Donald Trump absoluut niet winnen", zei Sanders maandag nog, waarop hij werd uitgejouwd. Onduidelijk is vooralsnog welk deel van zijn harde kern de daad bij het woord voegt en op een andere presidentskandidaat stemt dan Hillary Clinton. Ze hebben, naast Trump, de keuze uit Jill Stein van de Groenen en de Libertariër Gary Johnson.

Nieuwe cijfers wijzen op een lastige klus voor Clinton. De kans dat de Sanders-aanhangers überhaupt de moeite nemen om hun stem uit te brengen is kleiner dan bij de aanhang van andere kandidaten. Bovendien stemt een minderheid van hen doorgaans op een Democraat.

Hillary Clinton heeft nog ruim drie maanden de tijd om álle Democraten achter zich te krijgen. Donderdag zal ze een nieuwe poging wagen met haar acceptatiespeech in Philadelphia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl