Vandaag was de eerste dag van de Wereldjongerendagen in Krakau
NOS Nieuws

Priestermoord Normandië schokt katholieke Wereldjongerendagen

De moord op de Franse priester Jacques Hamel is hard aangekomen op de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in Krakau. Onder de jongeren die uit de hele wereld naar de Poolse stad zijn gereisd, zijn 37.000 Fransen.

Op de eerste dag spraken Franse en Poolse kerkleiders van een "barbaarse en gruwelijke" daad en riepen gelovigen op tot gebed als antwoord op de terreur.

Vanochtend liepen twee mannen met messen en een nepbom een kerk binnen in Saint-Etienne-du-Rouvray in Normandië. Ze hielden vier mensen in gijzeling en sneden de keel door van de 85-jarige priester. Eén persoon raakte zwaargewond. Vanavond werd bekend dat een van de daders een 19-jarige man is die twee keer heeft geprobeerd om Syrië binnen te komen.

Angsten

Olivier Ribadeau Dumas van de Franse Bisschoppenconferentie zei dat de aanslag geen aanleiding mag zijn voor tegengeweld. "Gevoelens van boosheid en haat mogen niet de overhand krijgen." Ribadeau Dumas vroeg Franse katholieken zondag te vasten om respect te betuigen aan de gedode Hamel.

Aartsbisschop Stanislaw Dziwisz van Krakau vroeg niet alleen aandacht voor deze priester, maar voor alle slachtoffers van de recente aanslagen. "We hebben onze angsten en teleurstellingen, maar ook hoop en verlangen naar een wereld met meer solidariteit en broederschap."

Naar aanleiding van de terreur van de laatste weken, zijn extra maatregelen genomen om de Wereldjongerendagen te beveiligen. Controles aan de grens zijn verscherpt en er worden meer politiemensen ingezet.

De Wereldjongerendagen duren tot en met zondag. Morgen komt paus Franciscus naar Krakau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl