NOS NieuwsAangepast

Le Pen & Le Pen, het grote verschil

Door buitenlandredacteur Hans Brom

Het is nauwelijks een verrassing te noemen: Marine Le Pen volgt haar vader op als leider van het Front National. Vanochtend is dat met veel fanfare bekendgemaakt op een speciaal partijcongres in Tours.

Waarom juist in het wat slaperige Loirestadje Tours? Onder meer omdat daar een zaaleigenaar zit die het aandurft zijn accomodatie aan het Front National te verhuren. Want de partij heeft een slechte naam en congressen trekken behalve de harde kern van de partij ook de harde kern van anti-fascistische betogers en meestal leidt dat tot relletjes en gebroken ruiten.

Opvallend genoeg trouwens dat het deze keer in Tours erg rustig bleef en de oproerpolitie 's avonds uitgebreid kon gaan eten, in plaats van de straten rond het congrescentrum schoon te vegen.

Slechte naam

Het was bar en boos, de uitspraken waarmee Jean-Marie Le Pen in het nieuws kwam. Daar was vrijwel iedereen het over eens. Zeer kwetsende opmerkingen over buitenlanders, over Joden, over de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog. Het was een belangrijke reden waarom het FN een relatief marginale partij bleef.

Er is onder het leiderschap van Marine Le Pen nog heel wat werk te verzetten, wil haar partij een plaatsje in het centrum van de macht krijgen.

PVV

Marine kijkt met grote jaloezie naar Europese geloofsgenoten, maar vooral naar de PVV. Evenals trouwens de kopstukken van het Vlaams Belang. Maar Wilders heeft alle contacten afgehouden, bang als hij is zich te encanailleren met partijen en hun voormannen die de kwade reuk met zich meedragen door de rechter veroordeeld te zijn voor hun uitspraken. Wilders heeft school gemaakt en Marine Le Pen zal de komende tijd ongetwijfeld vaker polariserende uitspraken doen.

Het verleggen van de koers is al jaren geleden begonnen, in de tijd dat langzaamaan duidelijk werd dat Marine Le Pen haar vader zou opvolgen.

Verwacht van haar geen anti-semitisiche uitspraken. Liever haakt ze aan bij het bewezen succes van de anti-islampartijen in andere Europese landen, partijen waarbij racisme vaak verscholen gaat achter een anti-immigratie en anti-islamstandpunt.

Buitenlandse bezetting

En dat doet ze met veel succes. Een recent voorbeeld, waarmee ze de toon zette: in de overwegend islamitische wijk bij het Parijse Gare du Nord is een chronisch tekort aan moskeeruimte. Dat is goed te merken op vrijdagen, als duizenden gelovigen hun gebedskleedjes midden op straat uitrollen. Onhandig voor het verkeer, want zo'n beetje de hele buurt moet worden afgezet en dat leidt tot grote ergenis.

Met een fijne neus voor wat er leeft, noemde Marine Le Pen het inbeslagnemen van de straten een "buitenlandse bezetting". En hoewel er bij het Gare du Nord al heel lang op straat gebeden wordt, werd de zaak plotseling een heftig bediscussieerde kwestie, met uitgebreide artikelen in de kranten en reportages op radio en tv.

Wat dat betreft lijkt ze op haar vader, maar de controverse die zij zoekt zal haar zeker meer stemmen opleveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl