Het Syrische gezin Al Hattab is herenigd in Krimpen aan den IJssel. Ze kwamen apart naar Nederland
NOS Nieuws

Na de vlucht: een nieuwe start in Krimpen aan den IJssel

De familie Al Hattab: Hanna, Mohammad, Aya (10), Duse (14), Zena (3,5) Hamza (9), Mohhamad (12). Ze komen uit Damascus en wonen nu in de noodopvang in Krimpen aan den IJssel.

Hanna: "Ik ben in september samen met mijn oudste zoon Mohhamad naar Nederland gekomen. Mijn man is me drie maanden later achterna gereisd, samen met de andere kinderen."

Vader Mohammad: "We besloten te vluchten uit Syrië toen onze zoon Mohhamad werd staande gehouden door soldaten. Hij werd van de straat gehaald en ik vroeg ze radeloos wat ze van zo'n kleine jongen wilden. Ik maakte me erg zorgen om hem. We wilden dat hij zo snel mogelijk in veiligheid werd gebracht."

De toekomst van zijn kinderen was voor hem het belangrijkste bij zijn vlucht. "Daarom zijn we hierheen gekomen. Ik ben met mijn vier andere kinderen met een boot overgestoken. Ik heb de hele reis mijn jongste dochter stijf vastgehouden, omdat ik bang was haar onderweg kwijt te raken. Er verdwijnen zoveel kinderen. We waren zo blij toen we hier een verblijfsvergunning kregen. We kunnen nu een nieuw leven beginnen. We kunnen nu nadenken over een toekomst en school voor de kinderen."

Familie Al Hattab: kans op een nieuw leven

Duse: "Het is verschrikkelijk in Syrië. Altijd gevaar, bommen. Er is geen toekomst. Hier zijn de mensen zo fijn. We zien allemaal blije en gelukkige mensen. Dat is zo goed om te zien."

Mohhamad: "Mensen behandelen je niet als een gevaarlijk iemand uit een ander land. Ze zien je als mens, ze bekommeren zich echt om ons."

De juffen zijn heel mooi.

Hamza (9) uit Syrië

Hamza en de oudste zoon Mohhamad hebben al aardig Nederlands geleerd in de paar maanden die ze hier naar school zijn gegaan, eerst bij het azc in Luttelgeest en nu bij de opvang in Krimpen aan den IJssel. Hamza is heel blij dat ze in Nederland is: "De school is heel mooi, de juffen zijn heel mooi."

Vader Mohammad was hovenier bij verschillende ambassades in Damascus. Hij heeft inmiddels hier ook werk gevonden, als vrijwilliger. De familie Al Hattab vertrekt uit de noodopvang zodra er in de Krimpen aan den IJssel een huis voor ze beschikbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl