Flickr: FaceMePLS

De Nederlandse man is de langste van de wereld. In 187 landen werd onderzoek gedaan naar de lengte van mensen. Nederlandse vrouwen staan op de tweede plaats. Alleen vrouwen in Letland zijn langer. 

De studie kijkt naar de verandering in lengte van mensen tussen 1914 en 2014. Nederlandse mannen zijn in die periode gegroeid van 169 centimeter naar 182,5 centimeter. Honderd jaar geleden stonden zij nog op de twaalfde plek. 

De Zweedse mannen zijn in de onderzochte periode gezakt van de eerste naar de vijftiende plek. 

Vrouwen uit Nederland komen van de 38ste plaats. Honderd jaar geleden waren ze gemiddeld 155 centimeter, nu 169 centimeter. In de top-25 staan op Australië na alleen Europese landen. 

Gezondheid 

Volgens de onderzoekers wordt de lengte van mensen bepaald door hun genen en leefomstandigheden. Uit de studie blijkt dat goede gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en voeding de belangrijkste factoren voor groei zijn. 

Mensen die langer zijn, worden over het algemeen ouder en krijgen minder snel hartziektes. Langere vrouwen hebben minder vaak complicaties bij de geboorte. Wel hebben deze mensen een iets grotere kans om kanker te krijgen, zo staat in het onderzoek.

Vrouwen uit Zuid-Korea zijn de afgelopen honderd jaar het meest gegroeid. Zij zijn gemiddeld 20,2 centimeter langer. Ook Iraanse mannen zijn een stuk langer geworden. Mensen in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië zijn in dezelfde periode amper gegroeid. In de VS vlakte de groei in de jaren 60 af, waardoor het land op de ranglijst van lange mensen is gezakt van plaats 3 naar 37. 

STER reclame