Zeldzame spier-zenuwaandoening houdt Ebecilio aan de kant

Kyle Ebecilio tijdens de voorbereiding van FC Twente op het nieuwe seizoen ANP Pro Shots

FC Twente-middenvelder Kyle Ebecilio kan voorlopig niet voetballen door een zeldzame spier-zenuwaandoening. Dat meldt de voetbalclub uit Enschede op de website.

De 22-jarige Ebecilio zal volledig herstellen, maar hoe lang dat zal duren, is nog niet duidelijk. "Toen Kyle aan het begin van de voorbereiding de medische tests doorliep, viel hij in negatieve zin uit de toon", vertelt teamarts Bas Peijs. "Hij klaagde ook over een tintelend gevoel, hij had minder kracht in zijn benen en last van zijn rug."

FC Twente
@fctwente
.@kyleebecilio is voorlopig uit de running bij #FCTwente. Lees hier meer: https://t.co/6uff3FOUzo
2 jaar geleden

Na vele onderzoeken constateerde een neuroloog uit Hengelo dat het gaat om een milde variant van het zeer zeldzame Syndroom van Guillain-Barré. Peijs: "Simpel gezegd is het een aandoening waarbij er sprake is van een afweerreactie van het lichaam tegen eigen zenuwcellen. Niet, zoals gebruikelijk tegen virussen als koorts of diarree, maar ook tegen de gezonde cellen."

Omdat het gaat om een milde vorm is de prognose voor Ebecilio goed. "Hoe milder de vorm, hoe vlotter zijn herstel", aldus de teamarts. "Hoe lang het precies gaat duren, is moeilijk te zeggen, maar ik schat meerdere weken tot enkele maanden."

Opluchting

"Ik maakte me eerst zorgen, maar ik voel nu vooral opluchting", aldus Ebecilio. "Ik volg een aangepast programma, maar ik kan wel gewoon doortrainen. Ik bekijk het van dag tot dag, maar ik ben ervan overtuigd dat ik sterk terugkeer."

STER Reclame