Camerabeelden van de mishandelingen

De premier van Australië stelt een onderzoek in naar mishandelingen van jongeren in een jeugdgevangenis. "Net als alle Australiërs ben ik geschokt", zei premier Turnbull na een uitzending op televisie van beelden van naakte jongeren die worden geslagen en met traangas bespoten. 

De mishandelingen vinden plaats in jeugdgevangenissen in het noorden van Australië, onder meer in het Don Dale Center in Darwin. Turnbull zegt dat een commissie de praktijken in de jeugdinrichtingen grondig gaat onderzoeken.

Guantánamo

Op beelden uit 2014 is ook te zien dat jonge tieners handboeien en enkelboeien om hebben en met een band om hun middel vastzitten. Een jongen heeft een zak over zijn hoofd die is vastgebonden om zijn hals. Een advocaat vergelijkt het met de behandeling van terrorismeverdachten in Guantánamo Bay. 

Een incident met traangas uit 2014 in de Don Dale-gevangenis is al eens onderzocht. Toen zei de directie dat de jongeren in opstand waren gekomen en dat het gezien de omstandigheden niet om een excessieve maatregel ging. 

STER reclame