ANP

Omzet Europese horeca op recordhoogte, Nederland uitblinker

time icon

De omzet van Nederlandse hotels, restaurants en cafés is de laatste jaren harder gestegen dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat meldt het CBS.

Na het uitbreken van de kredietcrisis daalde de horecaomzet in Nederland juist meer dan in de rest van de EU. Inmiddels ligt de horecaomzet zowel in Nederland als gemiddeld in de EU op recordhoogte.

Horecabedrijven hadden in 2008 en 2009 te maken met omzetdalingen, maar sindsdien is er een stijgende lijn te zien, waarbij Nederland zelfs voorloopt op andere Europese landen. 

Polen

In het eerste kwartaal van 2016 lag de omzet van de horeca in Nederland 24 procent boven het dieptepunt van de crisis eind 2009. Sinds het vierde kwartaal van 2013 ligt de omzet weer boven het niveau van voor de crisis. Door de omzetstijging is het belang van de horeca voor de economie flink toegenomen.  

Binnen Europa doet de horeca het alleen in Portugal, Griekenland en Spanje nog steeds slechter dan voor de economische crisis. Grootste stijger binnen Europa is Polen. Daar is de omzet sinds 2008 met bijna 75 procent gestegen. Wel wijst het CBS erop dat de horecasector in Polen relatief klein is.

STER Reclame