Fethullah Gülen
NOS Nieuws

Gülen: Erdogan maakt van Turkije een dictatuur

De Turkse president Erdogan is een dictator die een mislukte staatsgreep aangrijpt om een coup te plegen. Dat schrijft Fethullah Gülen in een opiniestuk in The New York Times. Hij roept daarin de VS opnieuw op om hem niet uit te leveren.

Gülen, een invloedrijke islamitische geestelijke die in Pennsylvania woont, wordt door Erdogan gezien als het brein achter de coup. Turkije heeft Washington gevraagd Gülen uit te leveren.

Gülen schrijft in de krant dat de Turkse president Washington chanteert door te dreigen de steun aan de anti-terreurcoalitie te staken als het niet besluit tot uitlevering. Volgens Gülen is er geen bewijs dat hij betrokken is bij de staatsgreep en heeft hij in Turkije ook geen uitzicht op een eerlijk proces.

Gülen herhaalt eerdere uitspraken dat zijn Hizmet-beweging tegen geweld is. Aanhangers van hem die toch betrokken waren bij de putsch "verraden mijn idealen".

Het antwoord van Erdogan op de mislukte coup is volgens Gülen tekenend voor een autocraat, die alle macht naar zich toe wil trekken. Gülen verwijst naar de zuivering van het overheidsapparaat die nu gaande is. Turkije verwordt tot een dictatuur, luidt Gülens conclusie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl