President Zuid-Sudan stuurt vice-president Machar weg

President Salva Kiir AFP

De president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, heeft vice-president en oppositieleider Riek Machar ontslagen en een opvolger benoemd. "Een regelrechte oorlogsverklaring aan de oppositie", zegt correspondent Koert Lindijer.

In de afgelopen drie jaar woedde er een burgeroorlog tussen het leger van Kiir en de rebellen van Machar. Machar werd in 2013 ook al door Kiir afgezet als vice-president. Hij ontvluchtte toen zijn land, maar werd eind april opnieuw geïnstalleerd als vice-president. In een eenheidsregering wilden ze een einde maken aan het geweld.

Maar begin deze maand laaide het geweld weer op, met honderden doden tot gevolg. 12 juli werd er een staakt-het-vuren uitgeroepen dat door zowel Kiir als Machar werd ondersteund, maar afgelopen weekend zette de partij van Machar hem aan de kant. Taban Deng werd naar voren geschoven als zijn vervanger.

Interventie

Dat president Kiir die afzetting steunt en Deng heeft geïnstalleerd als vice-president, komt onverwacht, zegt Lindijer. "Het is ook in strijd met het vredesakkoord." Binnen de oppositie wordt gedacht dat de afzetting van Machar een door Kiir bedacht complot is.

Vorige week besloot de Afrikaanse Unie een militaire interventie te sturen. Kiir is daartegen, maar binnen de oppositie zijn voorstanders. Zo zegt een van de ministers van de eenheidsregering, Peter Adwok Nyaba, in een gesprek met Lindijer dat het de enige mogelijkheid is. "We hebben geen eigen nationaal leger, het zijn allemaal facties en milities die de onderlinge strijd alleen nog maar op zullen voeren."

STER Reclame