De politie doet onderzoek op de plaats waar een zelfmoordenaar zich opblies EPA

De man die gisteravond een zelfmoordaanslag pleegde op een muziekfestival in het Beierse Ansbach was een aanhanger van Islamitische Staat. Op de telefoon van de Syriër is een filmpje gevonden waarin hij trouw zweert aan IS-leider Baghdadi, heeft deelstaatminister Herrmann bekendgemaakt.

In het filmpje kondigt de 27-jarige man ook wraakacties aan tegen Duitsers omdat Duitsland volgens hem betrokken is bij de moord op moslims. Onduidelijk is nog of de man daadwerkelijk contact had met IS. De terreurgroep heeft na de bekendmaking van Herrmann wel de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Bondsminister De Maizière van Binnenlandse Zaken benadrukte op een persconferentie dat het nog niet vaststaat dat er een verband met internationaal moslimterrorisme is. Hij beklemtoonde dat de man in de war was en al een tijdje werd behandeld door een psychiater.

Beveiliging

De aanslag van de Syriër kostte gisteravond alleen hemzelf het leven. Wel raakten vijftien mensen gewond, van wie vier ernstig. De dader was een afgewezen asielzoeker die op het punt stond om te worden uitgezet naar Bulgarije. Een eerdere uitzetting was uitgesteld vanwege zijn labiele psychische toestand.

De Maizière maakte verder bekend dat vanwege het recente geweld in Duitsland de beveiliging op vliegvelden, treinstations en andere drukke plekken wordt opgeschroefd. Hij drukte de bevolking wel op het hart om hun gedrag niet te veranderen. "We moeten alert zijn, maar we moeten doorgaan met het leiden van ons vrije leven."

STER reclame