Een betoging van de oppositie, zondag op het Taksimplein in Istanbul
NOS Nieuws

Arrestatiebevelen tegen 42 Turkse journalisten

De Turkse autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 42 journalisten. Onder degenen die moeten worden opgepakt is een bekende politiek commentator, de voormalige parlementariër Nazli Ilicak. Zij heeft zich kritisch uitgelaten over president Erdogan en diens campagne tegen de Gülenbeweging, die volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli zit.

De Turkse regering heeft in de nasleep daarvan ruim 60.000 mensen in het vizier die ervan worden beschuldigd dat ze de couppoging steunden. Het gaat om militairen, politieagenten, rechters, onderwijzers, universitair docenten, ambtenaren en journalisten. Zij zijn opgepakt, ontslagen, op non-actief gezet of er is een gerechtelijk onderzoek tegen hen gestart.

Ook enkele ambassadeurs en diplomaten worden van hun plek gehaald, maakte minister van Buitenlandse Zaken Cavutoglu maandag bekend. Van welke diplomatieke posten is nog niet duidelijk. De ambassadeurs worden teruggehaald naar Ankara en op het ministerie ondergebracht, maar lagere diplomaten zullen worden geschorst. De regering beschuldigt hen ervan te hebben gefraudeerd met hun toelatingsexamens voor de buitenlandse dienst.

Doodstraf

President Erdogan heeft gezegd dat herinvoering van de doodstraf denkbaar is. Dat is Turkije internationaal op zware kritiek komen staan. Voorzitter Juncker van de Europese Commissie zei vandaag tegen de Franse televisiezender France 2 dat de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie onmiddellijk worden afgebroken, als het land de doodstraf inderdaad weer introduceert.

"Turkije komt onder deze omstandigheden niet in aanmerking om op korte termijn lid te worden, en trouwens ook niet op de langere termijn", zei Juncker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl