NOS Nieuws

Kwart van de Nederlanders heeft weleens ruzie met de buren

Een kwart van de Nederlanders heeft weleens ruzie met de buren. Met name inwoners van de Randstad hebben het weleens met hun buren aan de stok gehad. Geluidsoverlast, vooral door muziek, is de vaakst gehoorde klacht. Het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum deed onderzoek onder 2100 mensen om de aard en omvang van burenruzies in kaart te brengen.

De klachten komen vooral uit dichtbevolkte gebieden, de meeste uit Zuid-Holland, 28 procent. Als mensen dichter op elkaar wonen, hebben ze vaker last van elkaar en ontstaat er vaker ruzie dan in dunbevolkte gebieden. Zo komt het percentage burenruzies in Flevoland niet boven de twee uit.

In Zuid-Holland is harde muziek in 60 procent van de gevallen de oorzaak van een burenruzie. In Noord-Holland (15 procent van de burenruzies) is overlast van kinderen de grootste irritatiefactor. In Gelderland, waar 12 procent van de burenruzies zich afspeelt, is overhangend groen de voornaamste oorzaak van conflicten.

Andere veroorzakers van ruzie zijn een verbouwing, huisdieren en rook van de barbecue. Daarnaast leiden het recht van overpad, schending van de privacy, de erfafscheiding en parkeren geregeld tot aanvaringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl