Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit ANP/NOS

"Dit is een bron van veel gedoe en rechtsongelijkheid." Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit begrijpt weinig tot niets van het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om Russische sporters onder strenge voorwaarden toe te laten aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

De internationale sportbonden moeten nu elke individuele Russische sporter gaan beoordelen. Ram noemt het IOC laf. "Als het er echt om gaat, geven ze de beslissing terug aan de bonden. Onbegrijpelijk, een gebrek aan leiderschap."

Ram laakt IOC: onbegrijpelijk, een onbestaanbare situatie

De zaak stoort de Nederlander. "Het gaat over zo'n twintig bonden die de beslissing moeten nemen of ze een sporter voldoende schoon vinden of niet. Er zijn wel wat handvatten, maar de criteria zijn onduidelijk. De ene bond kan het anders interpreteren dan de andere. Een onbestaanbare situatie."

Hij vervolgt: "Het komt erop neer dat 'vieze' sporters uiteindelijk toch op de Spelen zullen zijn. We weten dat er flink gemanipuleerd is over de gehele breedte van de sport. Dat was een grote onthulling, maar het heeft er niet voor gezorgd dat het IOC doorpakt. Ik vind dat het IOC als partner van de antidopingagentschappen faalt. En daarmee als partner van schone sport."

Hendriks: teleurstellende beslissing van IOC

Chiel Warners heeft gemengde gevoelens bij het handelen van het IOC. De voorzitter van de atletencommissie van NOC*NSF had het liever anders gezien. "Ik had het wat krachtiger gewenst, maar het is ook niet dat zomaar iedereen nu mee mag doen." Volgens de oud-atleet wordt het voor de Russische sporters knap lastig om in korte tijd te kunnen aantonen schoon te zijn.

Uitslagen van dopingtests in eigen land tellen bijvoorbeeld niet. Warners: "Ze moeten eerst door de internationale federatie worden getoetst en daarna nog door het sporttribunaal CAS. Gezien de beperkte tijd wordt dat een hele opgave."

Warners: IOC straft juist onschuldige sporters

Het IOC heeft deze voorwaarden gecreëerd, zodat ze naar eigen zeggen zo min mogelijk onschuldige sporters straffen. Daar is Warners het niet mee eens. "Dat is een nobele gedachte, maar juist nu worden onschuldige sporters gestraft, door met grote mate van zekerheid ook niet schone sporters toe te laten." 

"Daarnaast is het afwachten van twee kanten. Voor de Russische sporters wordt het lastig om aan alle eisen te voldoen en de andere sporters zitten alsnog in de wachtkamer", aldus Warners. 

STER reclame