NOS Nieuws

Schutter München al een jaar bezig met aanslag

De man die vrijdag negen mensen doodschoot in München, was al een jaar bezig met het voorbereiden van de aanslag. Dat heeft de Duitse justitie bekendgemaakt op een persconferentie.

De 18-jarige heeft met zijn Glock-pistool 57 kogels afgevuurd. Het wapen kocht hij waarschijnlijk via het darknet, een deel van internet dat mensen anoniem kunnen gebruiken en veel wordt gebruikt voor drugshandel en de uitwisseling van kinderporno. Het wapen was in het verleden onklaar gemaakt, maar weer schietklaar gemaakt.

Zijn slachtoffers zou hij willekeurig hebben gekozen. Dat hij veel jonge slachtoffers maakte van buitenlandse afkomst, zou toeval geweest zijn. Het waren geen klasgenoten van hem.

Voor de aanslag, die begon in een vestiging van McDonald's, had de man een Facebook-account aangemaakt waarop mensen werden uitgenodigd om naar het fastfoodrestaurant te komen; er zou gratis eten worden uitgedeeld.

Opgenomen

Justitie bevestigde ook dat de Iraanse Duitser twee maanden in een psychiatrische instelling in München heeft gezeten en dat hij nog onder behandeling was. Hij zou een angststoornis en depressies hebben gehad.

Het was al bekend dat de schutter een bijzondere interesse had voor schietpartijen. Justitie zei dat hij na de schietpartij in de Duitse plaats Winnenden in 2009 daarnaartoe was gegaan om foto's te maken. Verder was hij een fanatiek gamer, met name van schietspellen. De man heeft ook een manifest achtergelaten, maar wat dat voorstelt is onduidelijk.

De vader van de schutter had zijn zoon herkend op een video die na de schietpartij was verspreid en is daarop naar de politie gestapt.

Behalve de negen dodelijke slachtoffers en de dader, die zelfmoord pleegde, zijn er 35 mensen gewond geraakt. Tien van hen zijn zwaargewond. Niet allemaal hebben ze schotwonden: het merendeel raakte gewond in de paniek die ontstond rond de schietpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl