Mensen rennen weg en brengen zichzelf in veiligheid Hollandse Hoogte | AP

Het aantal gewonden van de aanslag in München is verhoogd tot 35. Tien van hen zijn zwaargewond, zei een woordvoerder van de Duitse justitie vanochtend. Drie mensen verkeren nog in levensgevaar. 

De 35 zijn niet allemaal slachtoffers met schotwonden. Velen van hen raakten gewond in de paniek die ontstond door de aanslag. 

De dader, een 18-jarige Iraanse Duitser, schoot negen mensen dood. De meesten van hen waren tieners: acht slachtoffers waren in de leeftijd van 14 tot en met 20. De schutter pleegde na de schietpartij voor de ogen van politieagenten zelfmoord.

De politie vraagt journalisten om morgen niet naar scholen waar de slachtoffers op zaten te gaan om mensen te interviewen. 

Legerinzet

In Duitsland is er een discussie ontstaan over hoe dergelijke aanslagen voorkomen kunnen worden. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann pleit ervoor dat in Duitsland het leger sneller kan worden ingezet in Duitsland zelf. Nu is de politie in principe verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid, en kan het leger alleen in uitzonderlijke gevallen - bij natuurrampen of terreuraanslagen - worden ingezet. 

Volgens de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel moet gekeken worden of de wapenwet aangepast kan worden, zodat het moeilijker wordt om aan een vuurwapen te komen. Ook roept hij op tot strengere controles op wapenbezit. 

Gisteren werd bekend dat de schutter depressief was; hij had geen banden met IS of andere terreurgroepen. Wel had hij een bovenmatige belangstelling voor schietpartijen op scholen. In zijn kamer, thuis bij zijn ouders in München, lagen artikelen en krantenknipsels over schietpartijen en het boek Amok in Kopf - warum Schüler toten (waarom scholieren doden). De schietpartij was precies vijf jaar nadat Anders Breivik in Noorwegen een bloedbad aanrichtte op het eiland Utoya. 

De man had zijn wapen, een Glock-pistool, illegaal in bezit. Volgens de Süddeutsche Zeitung had hij het pistool gekocht op het zogenoemde 'darknet'; dat is een deel van het internet dat mensen anoniem kunnen gebruiken en veel wordt gebruikt voor drugshandel en de uitwisseling van kinderporno. Het wapen zou in het verleden onklaar zijn gemaakt, maar weer schietklaar zijn gemaakt. Bij de dader werden nog zo'n 300 ongebruikte patronen gevonden.

Volgens de Duitse krant is de dader het afgelopen jaar twee maanden opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek. Hij stond nog onder behandeling en slikte medicijnen. 

Wat gebeurde er in München?

STER reclame