Afghanistan rouwt na zware IS-aanslag in Kabul

time icon
EPA

In Afghanistan is morgen uitgeroepen tot dag van nationale rouw na de zware dubbele aanslag van eerder vandaag. In de hoofdstad Kabul bliezen twee zelfmoordenaars zich op. Zeker 80 mensen kwamen om het leven. 

Er zijn meer dan 230 gewonden. Velen van hen zijn er slecht aan toe en er wordt daarom rekening mee gehouden dat het dodental verder zal stijgen. De aanslagen behoren tot de bloedigste ooit in Kabul. 

De verantwoordelijkheid is opgeëist door Islamitische Staat. Dat is opvallend. IS heeft het afgelopen jaar een machtsbasis opgebouwd in de oostelijke provincie Nangarhar, maar claimde nog niet eerder aanslagen in de hoofdstad. De laatste tijd lijkt de terreurgroep zich meer te roeren in Afghanistan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rouw in Afghanistan na bloedige aanslag Kabul

Hazaren

De Afghaanse president Ghani heeft gezworen wraak te zullen nemen. De hoogste vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Kabul heeft de aanslag veroordeeld als een oorlogsmisdaad en de Verenigde Staten hebben hulp aangeboden bij het onderzoek naar de aanslag. 

De aanslagen in Kabul waren gericht tegen een demonstratie van Hazaren. Dat zijn sjiieten die vooral in het midden van Afghanistan wonen en door het soennitische IS als doelwit worden gezien. De Hazaren waren naar Kabul gekomen om hun eis kracht bij te zetten voor de aanleg van hoogspanningsmasten in hun provincies. 

1/4 De bezittingen van de slachtoffers worden door omstanders verzameld EPA
2/4 De hulpverlening werd bemoeilijkt door barrières in de stad EPA
3/4 Er vielen meer dan 80 doden en 230 geworden EPA
4/4 Een jongen in shock na de aanslag EPA

Er waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen, maar toch lukte het de daders om zich onder de betogers te mengen en hun explosieven tot ontploffing te brengen. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de barrières die waren opgericht om te voorkomen dat de betogers naar het stadscentrum of het presidentieel paleis zouden trekken. 

De Taliban, die zelf ook veelvuldig gewelddaden in Afghanistan plegen, hebben de aanslag veroordeeld. Zij zien IS als een concurrent om de macht. Afghanistan kende tot nu geen grootscheeps sektarisch geweld tussen sjiieten en soennieten zoals in Irak. 

STER Reclame