Nelson Piquet
NOS Sport

Piquet: Verstappen gaat mij uit de boeken rijden

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    Verslaggever Formule 1

Nelson Piquet won in 1986 de eerste editie van de Grand Prix van Hongarije. De Braziliaan zegevierde ook in 1987. En nu tipt de drievoudig wereldkampioen Max Verstappen als favoriet op de Hungaroring. “Die jongen is zo speciaal. Die gaat mij voorbij in alle lijstjes.”

De inmiddels 63-jarige Piquet volgt de Formule 1 nog altijd op de voet. “Ik kijk naar elke race. Ik ben fan. Dat verandert nooit.” De Braziliaan is ook nog vaak op circuits te vinden, bijvoorbeeld om zijn zoon Pedro te begeleiden in de Formule 3.

Piquet is niet verbaasd over de prestaties van Verstappen in de Formule 1. “Ik wist dat hij goed was. Heel speciaal. Zo’n coureur die eruit springt, dat gebeurt misschien eens in de tien jaar.”

Piquet is vooral onder de indruk van Verstappens mentaliteit. “Hij heeft zijn kans gegrepen en dat komt omdat alles goed zit in z’n hoofd. Hij heeft het op een rijtje, alles onder controle. Max is extreem goed geprepareerd door zijn vader.”

Nelson Piquet was in 1986 de beste tijdens de eerste GP van Hongarije

Foutloos en niet van z'n stuk te brengen

Het draait volgens de oud-wereldkampioen niet louter om snelheid en inhaalmanoeuvres. “Max maakt amper fouten. Dat is onvoorstelbaar knap voor iemand die net komt kijken. Hij laat zich niet afleiden door alle bullshit in de Formule 1, zoals journalisten die onzin publiceren en teambazen die politieke spelletjes spelen", zegt Piquet.

“De jeugd van Max is niet te vergelijken met die van mij. Max was als kleuter al aan het karten en is eigenlijk al dik tien jaar fulltime met racen bezig. Ik stapte bij wijze van spreken op mijn 18de pas in een kart. De jonge coureurs in het Formule 1-veld zijn mijlen verder dan mijn generatie destijds.”

Jarenlang wereldkampioen

Piquet staat prominent in de geschiedenisboeken van de Formule 1. Maar de wereldkampioen van 1981, 1983 en 1987 denkt dat Verstappen hem gaat overtreffen. “Hij gaat de titel pakken. Nog niet dit seizoen, maar wel heel spoedig. En dan begint het: een zegereeks. Wen er maar aan.”

De jonge Limburger gaat volgens Piquet meerdere wereldtitels binnenslepen. “Hij heeft zich al bewezen en zit in een luxe-positie: alle topteams willen hem. Max kan steeds de beste kiezen en zo de heerser van de Formule 1 worden. Vergeet niet dat hij nog minstens vijftien seizoenen te gaan heeft. Hij zal de Formule 1 jaren domineren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl