YouTube
NOS Nieuws

MH370-piloot simuleerde crash in Indische Oceaan

De piloot van de vermiste Maleisische vlucht MH370 oefende op een vluchtsimulator met een vluchtplan waarbij zijn vliegtuig in de Indische Oceaan zou crashen. New York Magazine schrijft dat de FBI gegevens daarover van zijn harde schijf heeft weten te halen.

Piloot Zaharie Ahmad Shah (53) zou het fictieve vluchtplan korter dan een maand voor de fatale vlucht hebben opgesteld in Microsoft Flight Simulator X. Daar werd kort na de verdwijning al over bericht, nu is ook de route die hij plande bekend.

Het lijkt sterk op de route die MH370 afgelegde op 8 maart 2014: een vertrek uit Kuala Lumpur richting Peking, een draai boven de Straat Malakka en dan een vlucht naar het zuiden tot de brandstof opraakt boven de Indische Oceaan.

Onderzoekers gaan ervan uit dit ook de route is die MH370 volgde. Helemaal zeker is dat niet, omdat de transponder van het vliegtuig werd uitgeschakeld. Het eindpunt in de oceaan ligt wel 1500 kilometer van de plek waar het vliegtuig waarschijnlijk eindigde.

Informatie achtergehouden

"Dit is het sterkste bewijs tot nu toe dat Zaharie met voorbedachten rade het vliegtuig heeft gebruikt voor een massamoord-zelfmoord", concludeert het tijdschrift. "Dit nieuwe document lijkt te bewijzen dat Maleisische functionarissen ten minste één keer belastende informatie hebben achtergehouden."

In het officiële rapport dat verscheen over de vermissing van MH370 wordt Zaharie juist vrijgepleit. "De gezagvoerder kon stress thuis en op het werk goed aan. Er waren geen belangrijke veranderingen in zijn levensstijl, persoonlijke conflicten of stress in zijn gezin", luidde de conclusie.

Ook zijn familie ziet de piloot nog altijd niet als verdachte. "Hij vloog al 30 jaar, had meer dan 18.000 vlieguren en een prima beoordeling. Hij zou over een paar jaar met pensioen gaan. Waarom zou hij dat allemaal weggooien?", zegt een zus over Zaharie.

Zoektocht stopgezet

Gisteren werd duidelijk dat de zoektocht naar MH370 ten einde loopt. Als er in een laatste gebied van 120.000 vierkante kilometer niets wordt gevonden, wordt de operatie stopgezet.

Er zijn de afgelopen tijd enkele onderdelen aangespoeld in Afrika die van het toestel bleken te zijn. Van de 239 inzittenden en het toestel zelf ontbreekt nog ieder spoor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl