ANP

Een propje papier netjes in de prullenbak gooien, lijkt zo normaal. Een vrijwilliger van De Vishal in Haarlem zal er voortaan twee keer over nadenken. Die gooide per ongeluk het kunstwerk Work no. 88: A sheet of A4 paper crumpled into a ball ter waarde van 500 euro weg.

Het propje van de Engelsman Martin Creed was onderdeel van de tentoonstelling De Huiskamer van Haarlem. Daarin zijn voorwerpen te zien die in het dagelijks leven worden gebruikt, schrijft de regionale omroep NH.

"Dan loop je een risico", zegt tentoonstellingsmaker Hans Bossmann. "Maar ik trok wit weg toen ik zag dat het propje was verdwenen." Bossmann heeft het propje nog uit de prullenbak kunnen vissen, maar het is verkleurd door koffieresten.

Het propje NH

Bossmann heeft het propje uitgevouwen om het te laten drogen en daarna weer verfrommeld. Het ligt inmiddels weer terug in de vitrine. "Ik maak verblijfkunst en dat levert verhalen op. Dat is dit propje nu zeker, hoewel er wel vaker een kunstwerk per ongeluk bij het vuilnis is beland."

De eigenaar van het kunstwerk was zich ervan bewust dat het mis kon gaan, maar wil wel de schade verhalen. De kans is groot dat hij een nieuw exemplaar krijgt van Martin Creed, want die maakt de propjes in ongelimiteerde oplage.

STER reclame