NOS NieuwsAangepast

Acht doden bij schietpartij in winkelcentrum in München

  • AFP
    Politie bij het winkelcentrum in München waar is geschoten
  • EPA
    Speciale arrestatieteams

Het dodental na een schietpartij in een groot winkelcentrum in München is opgelopen naar acht, meldt de politie. Maximaal drie schutters hebben het vuur geopend op bezoekers. De politie gaat uit van een terreuraanslag.

De schietpartij begon in een vestiging van McDonald's tegenover het winkelcentrum. Op een filmpje op Twitter is te zien hoe iemand buiten het fastfoodrestaurant op voorbijgangers schiet.

Het motief voor de schietpartij is nog niet duidelijk. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een islamitische aanslag gaat, zegt een politiewoordvoerder desgevraagd.

Op de vlucht

De politie zoekt naar maximaal drie daders met geweren. Die zijn op de vlucht geslagen. De politie roept mensen daarom op om alle openbare plekken in München te mijden en zoveel mogelijk binnen te blijven. Mensen in de omgeving van het winkelcentrum moesten een veilig heenkomen zoeken.

Inwoners van de stad hebben op hun mobiele telefoon een waarschuwingsbericht gekregen waarin gezegd wordt dat de 'Sonderfall' in werking is getreden, een soort noodtoestand.

Ooggetuige over schietpartij München

De omgeving van het winkelcentrum OEZ in de wijk Moosach is door de politie afgezet. Ook de metro en bus zijn in het hele centrum stilgelegd en het centraal station van München is ontruimd. Bovendien is een aantal snelwegen in het noorden van München afgesloten.

Volgens NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek zijn er honderden agenten op de been en diverse hulpdiensten. Ook vliegen er politiehelikopters boven de stad.

Er waren ook berichten dat er werd geschoten in het centrum van München, maar dat lijkt vals alarm. Mensen spraken over schoten op het Karlsplatz, op bijna een uur lopen van het winkelcentrum, maar de politie heeft daar geen aanwijzingen voor.

Ziekenhuizen in München bereiden zich voor op de komst van gewonden na de schietpartij in het winkelcentrum. Er zijn extra artsen en verpleegkundigen opgeroepen.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn bij de aanslag in München.

Het is het tweede geweldsincident deze week in Duitsland. Maandag werden in een Duitse trein in Würzburg vijf mensen neergestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl