Patrick van Luijk als slotloper op de 4x100 meter bij de WK atletiek in 2015 EPA

Patrick van Luijk moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. Het zogeheten perifere zenuwstelsel van de 31-jarige sprinter is ontregeld en hij kan daardoor niet lopen in Rio de Janeiro.

Van Luijk, al jaren een van de vaste lopers in de estafetteploeg op de 4x100 meter, kreeg na de EK last van tintelende ledematen. Daar herstelde hij eerst goed van, maar op de training bleek donderdag dat hij toch nog te veel last had.

"Het is zoals het is. Ik moet luisteren naar mijn lichaam, that's life", aldus Van Luijk. 

Twee olympische finales

Van Luijk deed twee keer aan de Olympische Spelen mee. In Peking (2008) werd de Nederlandse estafette zevende op de 4x100 meter, vier jaar later eindigde de ploeg in Londen (2012) als vijfde. 

Dat jaar won de Nederlandse estafetteploeg ook goud bij de EK in Helsinki. Individueel snelde Van Luijk naar het zilver op de 200 meter.

Vervanger

Dimitri Juliet is opgeroepen als vervanger van Van Luijk. De 4 x100 meter estafetteploeg bestaat verder uit Churandy Martina, Solomon Bockarie, Hensley Paulina, Giovanni Codrington. Normaal gesproken gaan Juliet en Joren Tromp mee als reserves.

STER reclame