Acht gevluchte Turkse militairen overgeplaatst naar Athene

Twee van de acht Turkse militairen die asiel aanvroegen na hun vlucht naar Griekenland met een helikopter Reuters

De acht Turkse militairen die vorige week met een helikopter naar Griekenland vluchtten worden vanuit Alexandroupolis overgeplaatst naar Athene. Dat meldt een van de Griekse advocaten die de mannen vertegenwoordigt.

De mannen hebben politiek asiel aangevraagd in Griekenland. Hun Griekse advocaat Polychroni zei dat de overplaatsing mogelijk een probleem vormt bij de asielprocedure. Volgende week hebben de acht in Alexandroupolis afspraken met de Griekse immigratiediensten. Door de overplaatsing missen ze deze afspraken waarschijnlijk.

De gevluchte militairen kregen in Griekenland al een gevangenisstraf van twee maanden omdat ze illegaal het land waren binnengekomen. Turkije heeft de Grieken gevraagd om de mannen uit te leveren. De Turkse regering wil hen vervolgen wegens hoogverraad.

Doodstraf

Waarom de mannen naar Athene worden overgeplaatst, is niet bekend. Mogelijk is het uit veiligheidsredenen. Het zou de tweede keer zijn dat ze de afgelopen week zijn overgeplaatst. Griekse media melden dat het ook mogelijk is dat de asielprocedure verder in Athene wordt afgehandeld. 

De regering van Erdogan overweegt de doodstraf opnieuw in te voeren. Een van de advocaten van de mannen zei eerder dat de militairen bang zijn dat ze in Turkije geëxecuteerd worden. 

STER Reclame