Hillary Clinton spreekt begin deze week op een vakbondsbijeenkomst in Las Vegas
NOS Nieuws

Na week 'Hillary-bashing' krijgt nu Clinton alle ruimte

Dag na dag was Hillary Clinton de kop van Jut op de Republikeinse conventie. Ze kreeg het ene verwijt na het andere naar haar hoofd geslingerd, zonder dat ze daar veel tegenover kon stellen. Nu de conventie is afgelopen, richten alle ogen zich op Clinton en haar keuze voor vice-president.

Clinton is vandaag en morgen in Florida en zal daar haar running mate bekendmaken. Ze heeft haast, want maandag begint de Democratische conventie in Philadelphia. Bovendien zal ze zo snel mogelijk de aandacht willen vestigen op haar campagne na de overweldigende mediabelangstelling voor de Republikeinen afgelopen week.

Hillary Clinton voerde vorige week campagne in Virginia met senator Tim Kaine

Vier kanshebbers

Wordt het senator Tim Kaine? Of toch landbouwminister Tom Vilsack, minister Tom Perez van Arbeid of senator Cory Booker? Op basis van bronnen binnen Clinton campagne melden Amerikaanse media die vier namen.

Kaine wordt gezien als de grootste kanshebber. Hij is een populaire senator uit Virginia, een belangrijke staat waar zowel Trump als Clinton een goede kans op de overwinning heeft. Maar linkse lobbygroepen maken bezwaar tegen Kaine, vooral omdat hij voor vrijhandelsverdragen is.

Trump valt Hillary keihard aan

Clinton moet proberen de imagoschade van afgelopen week te herstellen. Ze kreeg het zwaar te verduren in Cleveland. "De nalatenschap van Hillary Clinton: dood, verwoesting, terrorisme en zwakheid", zei Donald Trump vannacht over haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken.

"Sluit haar op", joelden Trumps aanhangers. Sommigen droegen Hillary for prison-T-shirts. Een Trump-adviseur vond zelfs dat Clinton moet worden gefusilleerd vanwege landverraad. Een regionale politicus uit Ohio hoopte dat ze zou "bungelen aan boom".

Een Republikein op de conventie in Cleveland draagt een Clinton-masker en een gevangenispak

De Republikeinen houden Clinton aansprakelijk voor de terreuraanval op het consulaat in Benghazi, waarbij in 2012 vier Amerikanen omkwamen. Ze zou waarschuwingen hebben genegeerd en dat vervolgens in de doofpot hebben gestopt.

Trump noemt haar in zijn campagnespeeches en op Twitter consequent "crooked Hillary", oneerlijke Hillary. "Ze heeft vreselijke, afschuwelijke misdaden begaan", zei hij in zijn acceptatiespeech.

Clintons campagne gaf vannacht in vijf woorden antwoord op de zwartmakerij: wij zijn beter dan dit.

De Democraten krijgen de komende dagen nog alle gelegenheid om het besmeurde imago van Clinton op te vijzelen.

Hoewel ze er in landelijke peilingen steeds slechter voor staat, schatten kansberekenaars vooralsnog in dat ze Trump glansrijk zal verslaan. Bij de analytici van FiveThirtyEight is het 60-40 voor Clinton, bij The New York Times zelfs 74 tegen 26 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl