Hero Brinkman bij de presentatie van zijn nieuwe partij in 2015
NOS Nieuws

Hero Brinkman krijgt straf voor fout verhoor

Oud-Kamerlid Hero Brinkman is door zijn werkgever, de Amsterdamse politie, gestraft voor zijn rol in een politieverhoor. Brinkman is in functie teruggezet en heeft voorwaardelijk ontslag gekregen met een proefperiode van drie jaar.

Brinkman was in 2013 betrokken bij het verhoor van een 23-jarige vrouw die ervan verdacht werd tijdens een caféruzie iemand in het gezicht te hebben gestoken met een glas.

Camerabeelden

In dat verhoor, dat later uitlekte via het NTR-programma De Kennis van Nu, is te horen dat Brinkman zegt dat de camerabeelden van het incident "voor zich spreken", terwijl er in werkelijkheid geen camerabeelden waren. De vrouw legde daarna een bekentenis af terwijl ze onschuldig was.

Toen zich een maand later een andere vrouw meldde die verklaarde dat zij de dader was, concludeerden Brinkman en een mede-rechercheur dat dat niet het geval kon zijn, omdat er al een verdachte was.

De zaak is uiteindelijk geseponeerd.

Excuses

De Amsterdamse politie wil niets zeggen over de straf voor Brinkman, omdat het korps nooit ingaat op individuele personeelszaken, maar heeft wel een excuusbrief geschreven aan de advocaat van de vrouw. Daarin schrijft de politie dat er tijdens het onderzoek met tunnelvisie is gewerkt. Ook wordt gesteld dat het "op geen enkele wijze voldeed aan de professionele standaarden".

Advocaat Bart Swier zegt dat zijn cliënte hiermee genoegen neemt: "Het is een ongekend schuldbewuste brief, ze gaan heel diep door het stof".

Aanvechten

In een reactie op de Facebookpagina van zijn Ondernemerspartij laat Brinkman weten dat hij de beslissing van de politie aanvecht: "Uiteindelijk zal in onze rechtsstaat de rechter hierover moeten oordelen".

Ook schrijft hij dat hij aangifte wegens smaad gaat doen tegen Swier, omdat de advocaat zich schuldig zou maken aan "leugens en insinuaties".

De gelekte opnames van het verhoor

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl