Trump accepteerde gisteren zijn nominatie als presidentskandidaat voor de Republikeinen
NOS Nieuws

Kritiek op NAVO-uitspraken Trump

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft kritiek gekregen op de uitspraken die hij over de NAVO deed in een interview met The New York Times. In het interview zei Trump NAVO-bondgenoten enkel militair te willen steunen als ze "hun verplichtingen aan de VS zijn nagekomen".

De Verenigde Staten dragen meer dan 70 procent van de kosten van het militaire bondgenootschap. Hij zei dat een aantal landen, in strijd met de afspraken, te weinig geld uittrekt voor defensie. Trump zei eerder dat hij wil dat bondgenoten een grotere bijdrage leveren.

Secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg wees erop dat de VS zijn Europese bondgenoten altijd heeft bijgestaan. Volgens hem "tonen twee wereldoorlogen aan hoe belangrijk vrede in Europa is voor de veiligheid in de Verenigde Staten".

Beginnersfout

Michael Fallon, de Britse minister van Defensie, noemde de bescherming van NAVO-landen "een absolute verplichting". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei dat "deze regering net als alle andere Republikeinse en Democratische regeringen sinds 1949 volledig gecommitteerd is aan het NAVO-bondgenootschap en aan onze veiligheidsverplichtingen onder artikel 5."

Ook binnen zijn eigen partij kwamen de uitspraken van Trump hem op kritiek te staan. Mitch McConnell, de meerderheidsleider voor de Republikeinen in de Amerikaanse senaat, noemde de uitspraken een "beginnersfout". Hij zei dat de NAVO "het meest succesvolle militaire bondgenootschap in de wereldgeschiedenis" is.

De Republikeinse senator Lindsey Graham, een tegenstander van Trump, zei dat het interview Poetin "een gelukkig man" maakt.

Russische dreiging

De NAVO heeft zijn aanwezigheid in Oost-Europa onlangs vergroot. Hiertoe werd besloten in reactie op de groeiende dreiging van Rusland in de regio.

De president van Estland, Toomas Hendrik Ilves, zei in reactie op de uitspraken dat Estland de voorwaarden voor NAVO-lidmaatschap serieus neemt. Estland is een van de vier Oost-Europese landen waar een NAVO-bataljon is geplaatst.

Artikel 5

De veiligheidsgarantie voor NAVO-landen is vastgelegd in artikel 5. In het artikel staat dat een aanval op een van de NAVO-landen wordt gezien als een aanval op alle landen. Wanneer het artikel wordt geactiveerd, komen de NAVO-landen collectief in actie.

Het artikel werd in de geschiedenis van het bondgenootschap maar één keer geactiveerd. Dat was in reactie op de aanslagen van 11 september 2001.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl