Twee schilderijen van Van Gogh
NOS Nieuws

Schilderijen geconfisqueerd in grote Maleisische fraudezaak

In Zwitserland zijn drie schilderijen in beslag genomen in verband met een grootschalige fraudezaak. De Amerikaanse justitie denkt dat de kunstwerken zijn gekocht met geld uit een dubieus investeringsfonds dat werd beheerd door de Maleisische premier Najib Razak.

De premier richtte het 1MDB-fonds in 2009 op om economische projecten te stimuleren. Volgens de VS diende het fonds als dekmantel om meer dan 3,5 miljard dollar weg te sluizen. Met dat geld zou onder meer de film Wolf of Wallstreet zijn gefinancierd.

Ook de drie schilderijen die de Zwitserse politie in beslag nam zouden met dit geld zijn aangeschaft. Het gaat om twee kunstwerken van Monet en een werk van Van Gogh. Waar de schilderijen hingen, wilde de politie niet zeggen.

Strafbaar

Premier Razak ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan en zegt dat hij wil meewerken aan het onderzoek. Toch neemt in eigen land de druk op hem toe. De oppositie wil dat hij aftreedt zodat zijn rol in de fraudezaak kan worden onderzocht.

In Maleisië zijn eerder onderzoeken gedaan naar het 1MDB-fonds. Toen is niets strafbaars gevonden. Vorig jaar werd premier Najib nog vrijgesproken van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl