Tilburgse Kermis is belangrijker dan carnaval (zegt Mr Kermis)

tijd van publicatie
ANP

Het geheim van Mr Kermis? "Ik probeer mensen in attracties mee te nemen, het liefst mensen die dat niet durven. En dan ga ik zo hoog en snel mogelijk."

Tilburger Ron Schuurkes maakt al jaren reportages over de kermis, die vandaag begint. Zijn talkshow Kermis Laat, ook landelijk uitgezonden door Ziggo, voert hij vreemde capriolen uit wat hem de bijnaam Mr Kermis opleverde. "Ik kijk bijvoorbeeld of je frieten met mayonaise kan eten in een Booster."

Een Booster is een attractie met een lange arm met aan beide uiteinden een gondel. De arm draait rond en de gondels kunnen een snelheid van 100 kilometer per uur bereiken. De uitkomst: "de mayo lag overal".

De Tilburgse Kermis is een van de best bezochte evenementen van het land en zal ook dit jaar veel bezoekers trekken. Volgens Schuurkes komt het succes door de Tilburgers zelf. "De kermis is van alle Tilburgers, van oudsher spaarde iedere inwoner het hele jaar door dubbeltjes om naar de kermis te kunnen. Ik denk dat het belangrijker is dan het carnaval."

En dat blijkt ook uit wat er op straat gebeurt. Het draait de komende dagen in Tilburg namelijk niet zozeer om de attracties, maar meer om alles wat er omheen wordt georganiseerd. Volgens Schuurkes vormt de kermis nu meer het decor van een avondje uit. 

"Vroeger gingen gezinnen in een of twee attracties en pakten ze een frietje en een suikerspin. Tegenwoordig ga je met een groep vrienden naar een terras en beleef je daar alles wat er omheen gebeurt en sla je de kermis gewoon over."

Roze Maandag

Het hoogtepunt tijdens de Tilburgse Kermis is wel het homo-integratiefeest Roze Maandag, de dag dat je "jezelf kunt zijn en iedereen welkom is". De dag wordt meestal gevierd op de eerste maandag, maar er gaan nu geluiden op om de Roze Maandag naar het einde te verschuiven. 

"De kermis wordt dan twee dagen langer en dan wordt het afgesloten met Roze Maandag", aldus Schuurkes. Maar dat zijn toekomstplannen, voorlopig is er gewoon nog op aanstaande maandag veel roze te zien. 

STER Reclame