ANP
NOS Nieuws

Topman zorginstelling Laurens stapt op na kritiek

Ids Thepass, topman bij de Rotterdamse zorginstelling Laurens, heeft zijn functie neergelegd. Het verpleeghuis staat op de lijst van zwakke zorginstellingen in Nederland. De topman stapt op vanwege "de discussie die was ontstaan over zijn positie".

Thepass was sinds 2006 voorzitter van de Raad van Bestuur van Laurens. Begin deze maand werd bekend dat de zorginstelling tot de elf slechtste verpleeghuizen van Nederland behoort. De directie van Laurens was het oneens met die kwalificatie en dreigde met juridische stappen.

Medewerkers van de zorginstelling rekenden het Thepass aan dat Laurens op de zwarte lijst was beland. "Een bestuurswisseling is zeer ongewenst", laat de topman weten. "Maar door de discussie die binnen de organisatie is ontstaan, vind ik dit nu toch het juiste besluit."

Maatregelen

Thepass maakt geen gebruik van een vertrekregeling. Vincent van der Maas neemt zijn positie over. Naast de voorzitter vertrekken nog twee andere directeuren bij de zorginstelling.

De bekritiseerde verpleeghuizen hebben tot dit najaar om orde op zaken te stellen. Als de zorg dan nog niet goed is, neemt staatssecretaris Van Rijn maatregelen.

Er wordt onevenredig veel tijd besteed aan administratie

Carin Gaemers, lid cliëntenraad Laurens

Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van Laurens, betwijfelt of er iets zal veranderen na het vertrek van Thepass. "Niet alleen bij deze zorginstelling zijn er problemen. Het systeem klopt niet."

Zij is het eens met de punten die columnist Hugo Borst noemde in een brief in het AD. Zijn moeder zit in een verpleeghuis van Laurens. Hij stelde dat er veel misgaat bij zorginstellingen. "Dat kan ik onderschrijven", zegt Gaemers. "Er wordt onevenredig veel tijd besteed aan administratie."

Volgens Gaemers blijft de doelstelling van Laurens ongewijzigd na het vertrek van Thepass. "De komende tijd wil het verpleeghuis verder bezuinigen. De cliëntenraad is het niet eens met de keuzes die de zorginstelling maakt. Helaas kunnen de bestuurders ons advies gewoon naast zich neerleggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl