NOS Nieuws

E-books bij bibliotheken halen papieren boek nog lang niet in

Het 'ouderwetse' papieren boek is bij de openbare bibliotheken nog lang niet ingehaald door het e-book, dat sinds 2014 ook te lenen is. In 2015 werden er 4 miljoen e-books uitgeleend tegenover 73,4 miljoen papieren boeken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en de Koninklijke Bibliotheek.

Volgens Francien van Bohemen van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) heeft dit relatief kleine aantal uitgeleende e-books verschillende redenen. "We zijn pas 2,5 jaar onderweg met e-books, en daarmee is het dus nog een jonge ontwikkeling. Mensen moeten eraan wennen dat de mogelijkheid er is en hun weg leren kennen in de digitale bibliotheek. Ook willen veel mensen gewoon liever naar een fysieke bibliotheek met papieren boeken."

Iets anders wat meespeelt is het relatief kleine aanbod van e-books. "We moeten over ieder e-book om de tafel met de uitgeverijen", zegt Van Bohemen. "Zij bepalen uiteindelijk of het e-book door de bibliotheek beschikbaar mag worden gesteld. Van de ongeveer 44.000 e-books op de Nederlandse markt heeft de bibliotheek er nu ongeveer 11.000."

Stabiel ledenaantal

Het CBS meldt ook dat na een aantal jaren van lichte daling het aantal leden van bibliotheken in 2015 stabiel is gebleven op 3,8 miljoen. Een toename van het aantal jeugdleden compenseerde een afname van de volwassen leden. In 2015 hadden de 156 openbare bibliotheken 2,3 miljoen jeugdleden, twee procent meer dan vorig jaar. Met 1,5 miljoen volwassen leden, drie procent minder dan vorig jaar, kwam het totaal aantal leden net als in 2014 uit op 3,8 miljoen.

Het aantal uitgeleende papieren boeken bleef ook zo goed als gelijk. Van de e-books werden er in 2014 2,5 miljoen uitgeleend tegenover de 4 miljoen dit jaar.

Meer dan boeken

Bibliotheken zijn niet meer alleen plekken om boeken te lenen. De afgelopen jaren worden er steeds meer activiteiten georganiseerd op het gebied van educatie, laaggeletterdheid en basisvaardigheden. In 2015 ging het om meer dan 80.000 activiteiten, meldt het CBS.

"De bibliotheek is niet meer alleen een plek om boeken te lenen, maar is ook een plek geworden om verschillende vaardigheden te ontwikkelen", zegt Van Bohemen. "Activiteiten variëren van cursussen over digitale vaardigheden tot voorleesavonden, Nederlandse lessen en schrijversavonden. De activiteiten zijn het karakter van de bibliotheek gaan bepalen."

De ontwikkeling hangt samen met veranderingen in de samenleving, en heeft ook te maken met vraag vanuit de gemeenten om activiteiten aan te bieden die bijdragen aan individuele ontwikkeling en de ontwikkeling van de samenleving, zegt Van Bohemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl