Een vhs-recorder van Sony ANP

In een tijd dat de meeste video online wordt gestreamd of gedownload lijkt het ver weg, maar niet zo lang geleden deden we dat met banden, met vhs-cassettes om precies te zijn. Even een filmpje halen bij de videotheek, zo ging dat toen.

De bijbehorende apparatuur hebben veel mensen al lang naar de kringloopwinkel gebracht of bij het grootvuil gezet. Maar: ze worden nog gemaakt, die vhs-recorders. Door één fabrikant, het Japanse elektronicaconcern Funai. En ook Funai gaat ermee stoppen, als laatste dus, meldt tech-site Tweakers.

Daarmee valt het doek voor een apparaat waarvan Funai op het hoogtepunt 15 miljoen stuks per jaar verkocht, maar waarvan vorig jaar nog maar een schamele 750.000 exemplaren over de toonbank gingen. Commercieel nauwelijks meer interessant dus, ook omdat er bijna geen onderdelen meer te krijgen zijn.

Dvd

Funai hoorde met Philips tot de spelers die begin jaren 80 de videomarkt naar hun hand probeerden te zetten: Funai met de Compact Video Cassette, Philips met het systeem Video 2000. Beide verloren, vhs werd de norm. De eerste fabrikant die een vhs-recorder maakte was JVC, in 1976. Ook het destijds kolossale Sony moest het daar met zijn Betamax tegen afleggen. Funai begon in 1983 met de productie van vhs-recorders.

Na de introductie van de dvd in 1995 bleef vhs nog jaren in trek, omdat dvd-spelers en -recorders duur waren en de elektronicafabrikanten ook op dvd-gebied een felle strijd om het formaat uitvochten. Maar in het begin van de nieuwe eeuw ging het snel. Films worden al een decennium niet meer uitgebracht op de aloude cassette, die binnenkort dus definitief wordt opgeborgen op de rommelzolder van de tech-geschiedenis.

STER reclame