AFP
NOS Nieuws

Dader Nice kreeg hulp en was al maanden bezig met aanslag

De man die vorige week donderdag de aanslag in Nice pleegde heeft hulp gehad bij de voorbereiding. Dat heeft de openbare aanklager in Parijs bekendgemaakt. De handlangers zijn de vier mannen en een vrouw die na de aanslag werden opgepakt. Ze worden ervan verdacht dat ze een rol hebben gespeeld bij de aanslag.

Aanklager Francois Molins zei dat een van de verdachten de dag na de aanslag filmpjes maakte op de Promenade des Anglais.

Volgens de aanklager is er via sociale media zoals Facebook contact geweest tussen Mohamed Lahouaiej Bouhlel en een aantal helpers. Zijn telefoon is ook onderzocht. Daarop staan foto's en zoekopdrachten die erop wijzen dat hij al in 2015 bezig was met het voorbereiden van de aanslag.

Charlie

De vijf die zouden hebben geholpen zijn een stel uit Albanië, een Tunesische man en twee Frans-Tunesische mannen. Voor zover bekend was geen van hen bekend bij de Franse inlichtingendiensten.

Een van de mannen stuurde Bouhlel na de aanslag op Charlie Hebdo, in januari 2015, een tekstbericht waarin hij met een verwijzing naar de massale 'je suis Charlie'-steunbetuigingen schreef: "Ik ben Charlie niet... Ik ben blij, ze hebben Allah's soldaten binnengehaald om het werk af te maken."

Dader Nice handelde niet alleen

Vorige week donderdag reed Bouhlel in Nice met een gehuurde vrachtwagen honderden mensen omver die na een vuurwerkshow op de boulevard langs de zee liepen. Er kwamen 84 mensen om het leven, er vielen ook honderden gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl