EPA
NOS Nieuws

Franse krant: regering loog over beveiliging Nice

Op de avond van de aanslag in Nice werd de promenade niet voldoende beveiligd. Dat schrijft de Franse krant Libération in een reconstructie van de dodelijke avond waarbij 84 mensen om het leven kwamen, toen een man in een vrachtauto op ze inreed. Volgens NOS-correspondent Frank Renout schuift de krant de schuld in de schoenen van de overheid én vinden de journalisten dat de regering niet eerlijk is geweest over de aanwezige politiemacht.

"Aan de hand van (politie)getuigen en foto's van de situatie op de boulevard blijkt dat er slechts twee wijkagenten en een aantal dranghekken bij de ingang stonden", aldus Renout. "Terwijl de regering tot nu toe altijd heeft volgehouden dat de nationale politie maximaal aanwezig was bij het evenement op de nationale feestdag. En dat er politie-auto's bij de ingang van de boulevard waren om die te beveiligen."

De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de beveiliging er wel degelijk was. Die stond alleen 400 meter verderop.

NOS-correspondent Frank Renout

Libération spreekt dat nu dus tegen. De krant schrijft dat de terrorist vrij spel had om moeiteloos met zijn vrachtwagen de promenade op te rijden. Rechtse politici in Frankrijk zeggen inmiddels dat de aanslag voorkomen had kunnen worden als er meer politie aanwezig was geweest. Zo ver wil de krant niet gaan.

"De minister van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels ook gereageerd en laat weten dat de beveiliging er wel degelijk was", aldus Renout. "Die stond alleen 400 meter verderop. De wijkagenten stonden bij de ingang, maar de echte festiviteiten begonnen verderop. En daar stond de landelijke politie en de politieauto's."

Dwars staan

Libération schrijft dat de weg slechts door één wagen werd afgezet. En die was niet van de nationale politie, maar van de gemeentelijke politie. Die zou bovendien in de lengte van de promenade zijn geparkeerd, waardoor een vrachtwagen er gemakkelijk langs kon. "Terwijl ze volgens de krant dwars hadden moeten staan om de toegang te blokkeren", legt Renout uit.

Volgens de correspondent is het na deze reconstructie nog steeds niet duidelijk wat er precies waar is en wat niet. "Libération heeft een punt. Het is nu alleen een woordenstrijd aan het worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl