Koningin Mathilde en koning Filip aan het einde van de balkonscène na de troonswisseling in 2013
NOS Nieuws

Halve koningshuis België mijdt nationale feestdag

België viert de nationale feestdag. Volgend op de aanslagen en de terreurdreiging van het afgelopen jaar zou die feestdag in het teken van nationale eenheid moeten staan. Maar de helft van de koninklijke familie is vandaag niet aanwezig bij het jaarlijkse defilé.

De oude koning Albert en zijn echtgenote Paola, prinses Claire, prinses Astrid en prins Lorenz blijven allemaal weg. Koning Filip vindt vandaag naast koningin Mathilde en zijn kinderen alleen zijn broer prins Laurent aan zijn zijde.

"Het is een heel droeve vertoning", zegt hoogleraar en koningshuiskenner Mark van den Wijngaert op NOS Radio 1. "Er zijn in veel families onenigheden, maar hier worden ze gewoon in de etalage gezet. Op een nationale feestdag waar eenheid zou moeten worden getoond, is dat meer dan misplaatst."

Prinses Claire, prins Laurent, prinses Astrid en prins Lorenz. Alleen prins Laurent is er vandaag bij

Koning Albert en koningin Paola komen niet eens naar België. "Zij hebben een riant appartement in Rome en een buitenverblijf in Zuid-Frankrijk. Ze vinden het blijkbaar niet de moeite waard om naar België te komen. Zelfs niet voor de nationale feestdag", stelt Van den Wijngaert vast.

In België is de koning traditioneel ook het hoofd van de koninklijke familie. Tot de troonswisseling in 2013 was dat koning Albert. Nu is dat de koning Filip. "Maar er is onenigheid tussen vader en zoon. Dat speelt al sinds de troonsafstand. Albert is sindsdien op geen enkele viering geweest. Hij kan zich moeilijk neerleggen bij de, bevelen is misschien wat te veel gezegd, uitnodigingen die hij van zijn zoon krijgt. Die legt hij gewoon naast zich neer."

Koning Albert en koningin Paola laten zich al jaren niet meer zien in België

Ook prinses Astrid, tot dit jaar altijd trouw aanwezig op de nationale feestdag, is er vandaag niet bij. "Dat is zeer merkwaardig." Tot nu toe greep zij altijd elke gelegenheid aan om in het openbaar haar rol te spelen. Dit jaar, zo sneerde dagblad Het Nieuwsblad vorige week, geeft ze de voorkeur aan een avondje volksdansen in Namen.

"Kennelijk is er een kink in de kabel gekomen. Ik vermoed dat zij zich verongelijkt voelt omdat het koninklijke echtpaar veel meer representatieve taken op zich neemt dan Albert en Paola deden", zegt Van den Wijngaert.

Dat laatste heeft ook een positief effect: na een moeizaam begin heeft het Belgische volk koning Filip wel in de armen gesloten. "Hij wordt enorm gewaardeerd. Hij is zeer plichtsbewust. Koning Filip is aanwezig bij gelegenheden waar men vroeger de koning nooit zag opdagen."

Koning Filip en zijn gezin waren deze week nog op bezoek in het stripmuseum in Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl