Leonardo DiCaprio tijdens de première van The Wolf of Wall Street
NOS Nieuws

Druk op Maleisische premier na financieren Wolf of Wall Street

Justitie in de Verenigde Staten wil meer dan 1 miljard dollar aan bezittingen in beslag nemen, omdat die volgens de Amerikanen zijn gekocht met geld dat is ontvreemd uit een investeringsfonds van de Maleisische staat. Het geld is onder meer gebruikt om de film The Wolf of Wall Street te maken. Verder zijn er vastgoed en kunst mee gekocht.

Het zogeheten 1MDB-fonds werd in 2009 opgericht door premier Najib Razak om economische projecten te stimuleren. Maar volgens de Amerikaanse autoriteiten is het fonds gebruikt om meer dan 3,5 miljard dollar weg te sluizen via brievenbusbedrijven en bankrekeningen in Singapore, Zwitserland, Luxemburg en de VS.

Volgens de Amerikaanse justitie hebben vertrouwelingen van de premier met het geld onder meer luxe appartementen in New York gekocht, een vliegtuig en schilderijen van Van Gogh en Monet.

Druk op premier

De Maleisische premier zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan en dat hij aan het onderzoek wil meewerken. Toch neemt in eigen land de druk toe om af te treden. De oppositie zegt dat dat de enige manier is waarop een onderzoek goed en transparant kan worden uitgevoerd.

De oppositie wil verder dat de premier uitgebreid zijn verhaal komt doen in het parlement.

Andere onderzoeken

In Maleisië zijn eerder al verschillende onderzoeken gedaan naar het 1MDB-fonds, maar toen is niets strafbaars gevonden. Premier Najib werd vorig jaar vrijgesproken van fraude.

In zes andere landen, waaronder Singapore en Zwitserland, lopen nog onderzoeken naar het fonds en witwaspraktijken. In Singapore is voor omgerekend 160 miljoen euro aan goederen in beslag genomen, die zouden zijn gekocht met geld uit het fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl