De website Kickass Torrents ANP

De Poolse politie heeft de eigenaar van de website Kickass Torrents, kat.cr, opgepakt. De 30-jarige Oekraïner Artem Vaulin is in de VS aangeklaagd wegens massale copyrightschending en witwassen. 

Via Kickass Torrents kunnen gebruikers films, muziek en computerspellen downloaden. De site biedt zelf geen bestanden aan, maar verwijst downloaders naar waar ze die kunnen vinden. 

KAT is een van de 100 meest populaire websites op het internet. De site is in de lucht sinds 2008. De site is momenteel onbereikbaar; het is onduidelijk of dat iets met het onderzoek te maken heeft. 

Benadeeld

Volgens de Amerikaanse justitie is er voor meer dan een miljard euro aan content verspreid via de website. Daarbij gaat het ook om films die nog in de bioscoop te zien zijn, zoals Finding Dory en Independence Day: Resurgence

"Copyrightschending schaadt de mensen en bedrijven die moeten leven van hun creativiteit", stelt het Amerikaanse OM in een verklaring. "Vaulin heeft die artiesten met behulp van het internet enorm benadeeld."

Justitie in de VS richtte eerder zijn pijlen op de deelsite Megaupload. De oprichter daarvan, Kim Dotcom, vecht nog altijd tegen uitlevering aan de VS.

STER reclame