Als het aan Edith Schippers ligt zijn de Olympische ringen ooit te zien in Nederland AFP

De Olympische Spelen in Nederland: een droom van veel Nederlandse sporters. Als het aan minister van Sport Edith Schippers ligt wordt die droom ooit werkelijkheid. Er is wel een 'maar'. "De belastingbetaler moet het goed vinden."

De minister zei dat gisteren in het programma EenVandaag. Maar wanneer vindt de belastingbetaler dat goed? Daarbij gaat het natuurlijk om de kosten van de organisatie van zo'n groot sportevenement.

Miljarden

En de hoogte daarvan is heel moeilijk te voorspellen. "Het hangt er helemaal van af hoe je het allemaal vorm gaat geven. Er spelen zo veel variabelen een rol", zegt Ruud Koning, hoogleraar sporteconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. "De ervaring leert wel dat het organiseren van de Olympische Spelen miljarden kost."

Zo kostten de Olympische Spelen van Londen 15 miljard euro, die van Peking 6,8 miljard en de Winterspelen van Sotsji 21,9 miljard. De verschillen komen door het ambitieniveau van het organiserende land en de al bestaande voorzieningen.

De grootste kostenpost is de infrastructuur die nodig is. "De investeringen zijn zo groot dat ze eigenlijk alleen te rechtvaardigen zijn als je het kan hergebruiken." Alleen is dat niet altijd het geval. Koning noemt als voorbeeld een stadion dat na de Olympische Spelen van Londen doorverkocht zou moeten worden. "Dat ging toch moeilijker dan vooraf gedacht."

Edith Schippers wil graag de Olympische Spelen naar Nederland halen ANP

Deze week concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Oxford dat de kosten van de Olympische Spelen altijd hoger uitvallen dan vooraf gepland. Gemiddeld vallen de kosten van de Zomerspelen 176 procent hoger uit en die van de Winterspelen 142 procent. Dat komt volgens Koning door twee factoren. "Ten eerste is het makkelijker te verkopen als je de kosten lager inschat. En ten tweede door de begindatum van de Olympische Spelen. Dat zorgt voor een strakke deadline."

Of Nederland daadwerkelijk de Olympische Spelen kan organiseren vindt Koning lastig. "We zijn fysiek en economisch te klein om de Olympische Spelen in zijn huidige vorm te organiseren." Een variant waarbij België en Luxemburg betrokken worden ligt meer voor de hand.

Een eerder voorstel om de Spelen Europees te organiseren wees minister Schippers overigens af. Andere overheden hadden geen trek om de benodigde 57,5 euro miljoen op te brengen.

STER reclame