Studenten bieden hun bedden aan wandelaars aan
NOS Nieuws

Slapen bij studenten tijdens de Vierdaagse: ik heb weer een weekje studententijd

De tienduizenden Vierdaagselopers hadden voor deze week natuurlijk een slaapplek nodig en daar haakt heel Nijmegen op in. Ook studentenhuizen hebben hun deuren geopend en wandelaars maken daar dankbaar gebruik van. "Het is niet zo schoon als thuis en bij het ontbijt ruikt het naar bier, maar dat is ook wel weer grappig," zegt wandelaar Peter van den Berg (42).

Van den Berg slaapt al voor het zesde jaar bij een verenigingshuis van Carolus Magnus, een van de Nijmeegse studentenverenigingen. Hij slaapt in de kamer van Timothy van den Broeke (23), die voor deze week een matrasje in de kamer van een huisgenoot heeft gelegd. "We slapen nu met z'n twaalven in één kamer," zegt Timothy, "de rest hebben we verhuurd aan wandelaars. Dat is even heftig, maar wel gezellig!"

'We leven op tegenovergestelde tijden'

De wandelaars starten iedere dag rond 4:00 uur en dan komen de studenten thuis uit de stad. "We leven op tegenovergestelde tijden, dus we hebben geen last van elkaar," zegt Timothy. "We zien elkaar in de middag, als zij terugkomen en wij wakker worden, en 's nachts. Dan maken we om 3:00 uur ontbijt voor ze; we smeren broodjes en zorgen voor appeltjes en vitaminedrankjes, die kunnen ze meenemen."

Van den Berg is erg te spreken over de gastvrijheid van de studenten. "De jongens doen zo hun best voor ons, het ontbreekt ons aan niks. Wel blijft het natuurlijk een studentenhuis en komen we 's nachts ook gamende studenten tegen die duidelijk beschonken zijn," vertelt hij, "maar dat zorgt wel voor vermakelijke gesprekken."

We komen 's nachts ook gamende studenten tegen die beschonken zijn, maar dat zorgt wel voor leuke gesprekken.

Peter van den Berg, wandelaar en logé

Meer dan een extra zakcentje

Waarom de studenten hun bedden uitlenen, blijkt niet alleen met geld te maken te hebben. "We verdienen er wel wat mee, maar het is geen vetpot. Het is vooral heel leuk om die mensen in huis te hebben. Je houdt je zo niet alleen met de feesten bezig, maar ook met het wandelen," zegt Timothy. "Bovendien is het inspirerend. Er zijn zoveel mensen die met mooie verhalen thuiskomen of die om bijzondere redenen lopen."

"Wat we verdienen, steken we altijd in het opknappen van het huis. Vorig jaar hebben we een nieuwe televisie gekocht."

'Zo, jij bent er ook nog steeds'

Het studentenhuis van Timothy neemt al dertien jaar wandelaars in huis, van wie de meesten jaarlijks terugkomen. De huurders maken zo het verloop in huis goed mee. "Een van de oudste wandelaars klopte me bij aankomst op de schouder met 'Zo, jij bent er ook nog steeds'. We kennen de wandelaars en zij kennen ons," vertelt Timothy.

"We appen een paar keer per jaar en hier drinken we iedere dag even een biertje met elkaar," zegt Van den Berg. Waarom hij nou zo graag bij studenten slaapt in plaats van op een camping of in een hotel? "Tijdens mijn studie werkte ik veel. Wat ik toen niet heb gehad aan studententijd, heb ik nu een week hier."

Vrijdag gaan ze samen de finish vieren. Of in de woorden van Van den Berg: "dan gaat de tap leeg!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl