Facebook
NOS Nieuws

PvdA-Kamerlid Marcouch: werkwijze Soldiers of Odin is walgelijk

PvdA-Kamerlid Marcouch heeft Kamervragen gesteld over de actie van Soldiers of Odin dit weekend in Winschoten. Hij vindt dat zulk gedrag niet in Nederland past en noemt de werkwijze van de groep walgelijk. "Het kan niet zo zijn dat deze mensen voor eigen rechter gaan spelen."

Afgelopen weekend zette de groep een bericht op Facebook over een "klopjacht" op een asielzoeker die werd "aangehouden". De man zou vrouwen hebben lastiggevallen. De politie vond op de plaats van de melding een asielzoeker die in elkaar was geslagen. Soldiers of Odin zegt hiermee niks te maken te hebben.

"Ik heb Kamervragen gesteld om aan te geven dat neonazi-achtige groeperingen niet de vrije hand mogen hebben om op migranten en vluchtelingen te jagen", zegt Marcouch in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zegt dat organisaties als Pegida en Soldiers of Odin in militaire uniformen over straat gaan om bewust op jacht te gaan naar vluchtelingen. "Dat is walgelijk en dat mogen we niet negeren of bagatelliseren."

Teleurgesteld

De politie liet in een reactie weten dat dergelijke groepen kunnen fungeren als extra oren en ogen. "Maar eigen rechter spelen keuren wij altijd af."

Marcouch is teleurgesteld over die reactie. "Ik vind het echt onacceptabel dat de politie met deze mensen zou samenwerken, of datgene dat ze doen zou toejuichen. We moeten dit afwijzen."

Hij zegt dat er een verschil is tussen burgers die mensen op heterdaad iemand betrappen en groepen die georganiseerd te werk gaan. "Er zit een idee achter: migranten en vluchtelingen opjagen."

Onderzoek

Er is geen aangifte gedaan tegen de vluchteling, die zelf ook geen aangifte heeft gedaan van mishandeling. Daardoor stelt de politie geen onderzoek in. Marcouch vindt dat dit wel moet gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl