Facebookpagina Soldiers of Odin Nederland Facebook

PvdA-Kamerlid Marcouch: werkwijze Soldiers of Odin is walgelijk

time icon

PvdA-Kamerlid Marcouch heeft Kamervragen gesteld over de actie van Soldiers of Odin dit weekend in Winschoten. Hij vindt dat zulk gedrag niet in Nederland past en noemt de werkwijze van de groep walgelijk. "Het kan niet zo zijn dat deze mensen voor eigen rechter gaan spelen."

Afgelopen weekend zette de groep een bericht op Facebook over een "klopjacht" op een asielzoeker die werd "aangehouden". De man zou vrouwen hebben lastiggevallen. De politie vond op de plaats van de melding een asielzoeker die in elkaar was geslagen. Soldiers of Odin zegt hiermee niks te maken te hebben.

"Ik heb Kamervragen gesteld om aan te geven dat neonazi-achtige groeperingen niet de vrije hand mogen hebben om op migranten en vluchtelingen te jagen", zegt Marcouch in het NOS Radio 1 Journaal. Hij zegt dat organisaties als Pegida en Soldiers of Odin in militaire uniformen over straat gaan om bewust op jacht te gaan naar vluchtelingen. "Dat is walgelijk en dat mogen we niet negeren of bagatelliseren."

Teleurgesteld

De politie liet in een reactie weten dat dergelijke groepen kunnen fungeren als extra oren en ogen. "Maar eigen rechter spelen keuren wij altijd af."

Marcouch is teleurgesteld over die reactie. "Ik vind het echt onacceptabel dat de politie met deze mensen zou samenwerken, of datgene dat ze doen zou toejuichen. We moeten dit afwijzen."

Hij zegt dat er een verschil is tussen burgers die mensen op heterdaad iemand betrappen en groepen die georganiseerd te werk gaan. "Er zit een idee achter: migranten en vluchtelingen opjagen."

Onderzoek

Er is geen aangifte gedaan tegen de vluchteling, die zelf ook geen aangifte heeft gedaan van mishandeling. Daardoor stelt de politie geen onderzoek in. Marcouch vindt dat dit wel moet gebeuren.

Soldiers of Odin (SOO) werd in 2015 in Finland opgericht als burgerwacht. Het doel is volgens de club om mensen, met name vrouwen, te beschermen tegen criminele immigranten. De leden van de groep patrouilleren op straat. SOO zegt de extra oren en ogen van de politie te zijn.

Aanleiding voor de oprichting was de toestroom van duizenden asielzoekers naar Finland. Het aantal volgelingen nam, ook buiten Finland, snel toe sinds de aanrandingen in Keulen.

De oprichter is Mika Ranta, die banden heeft met extreem-rechtse groeperingen. Hij is in 2005 veroordeeld voor mishandeling.

Volgens een Finse nieuwszender komt racisme en neo-nazisme vaak voor onder SOO. De groep spreekt dat tegen. De burgerwacht wil volgens de inmiddels geblokkeerde Nederlandse website iedereen beschermen, ongeacht etnische achtergrond. SOO zegt dat er wereldwijd ruim 600 leden zijn in meer dan 25 landen, van de Verenigde Staten tot aan Estland. 

STER Reclame