NOS NieuwsAangepast

Assange: Nederland moet nu alles weten

Julian Assange wil dat Nederland een goed geïnformeerde keuze kan maken over een nieuwe missie in Afghanistan. Hij hoopt dat de ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag die WikiLeaks publiceert daaraan bijdragen.

"Het is geen toeval" dat WikiLeaks juist nu toegang geeft tot de informatie, zegt Assange in een interview met correspondent Arjen van der Horst. "Binnenkort wordt er gestemd in het parlement en als er materiaal is dat relevant is, moet het voor die tijd naar buiten komen."

Prioriteiten stellen

WikiLeaks heeft zo'n 250.000 ambtsberichten in handen en brengt die maar mondjesmaat naar buiten. Dat komt volgens Assange omdat er prioriteiten worden gesteld. Zo kregen Braziliaanse berichten voorrang boven de Nederlandse.

"We moeten prioriteiten stellen bij wie we helpen. Dus in het geval van Brazilië voordat de regering afscheid nam en in Nederland voordat er gestemd wordt."

"Als we dit later naar buiten zouden hebben gebracht, zou dat een grote miskleun zijn geweest."

Activistisch

Waar Nederland uiteindelijk voor kiest, maakt Assange niets uit, zegt hij. Hij ontkent stellig een nieuwe missie in Afghanistan te willen frustreren.

"Denk er eens over na: wij hebben deze berichten niet geschreven. De Amerikaanse regering heeft ze geschreven, voor intern gebruik in Washington."

Volgens Assange is WikiLeaks wel een activistische organisatie, maar op een ander gebied. Hij wil dat alle informatie boven tafel komt, dat de pers niet beknot wordt en dat de geschiedenisboeken kloppen. "Wij zijn dus 'n activistische organisatie, in dezelfde zin als dat Verslaggevers Zonder Grenzen een activistische organisatie is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl