Gedelegeerden stemmen over de nominatie van de Republikeinse presidentskandidaat
NOS Nieuws

Trump genomineerd als Republikeinse presidentskandidaat

Donald Trump is nu ook officieel genomineerd als presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. De Republikeinse conventie hield vanavond een stemming over zijn nominatie. Het was al duidelijk dat miljardair Donald Trump mocht rekenen op de stem van de 1237 gedelegeerden die hij nodig had om de nominatie te winnen. Hij kreeg er uiteindelijk 1725. Ted Cruz kreeg 475 stemmen, John Kasich 120 en Marco Rubio 114. Opmerkelijk was dat er ook 3 stemmen waren voor George W. Bush.

De stemming werd hoofdelijk gedaan. Volgens de regels van de conventie moeten de stemmen het kiesgedrag van de stemmers in de staten van de gedelegeerden weerspiegelen. Trump was de grote winnaar in de Republikeinse voorverkiezing in de meeste Amerikaanse staten.

Trump met grote meerderheid gekozen

Trump heeft via een videoverbinding vanuit de Trump Tower in New York laten weten dat hij het "nooit zal vergeten" dat de Republikeinse conventie hem heeft genomineerd. Hij zei dat hij als hij president wordt "het Amerikaanse volk op de eerste plaats zet".

Schermutselingen

In Cleveland zijn in de straten rondom het conventie-complex betogingen voor en tegen Trump. De politie isoleert de demonstranten in verschillende groepen. Er waren wat schermutselingen, maar voor zover bekend zijn er geen arrestaties verricht.

Gisteravond ontstond er chaos op de conventie. Een aantal staten probeerde de regels van de conventie te veranderen om de nominatie van Trump te voorkomen. Toen dit mislukte, ontstond er onrust in de zaal.

Pence

Het hoogtepunt van de vier dagen durende conventie wordt donderdag verwacht. Trump zal dan in een speech zijn nominatie accepteren. Running mate Mike Pence werd kort na Trump door de gedelegeerden genomineerd als kandidaat voor het vice-presidentschap.

De gedelegeerden deden dit door luid te roepen dat ze het kandidaatschap van Pence goedkeurden. Volgens de voorzitter van de conventie werd deze nominatie overduidelijk door een grote meerderheid van de gedelegeerden gesteund en was er geen hoofdelijke stemming meer nodig.

Op de eerste dag van de conventie zorgde Trumps vrouw Melania voor opschudding toen bleek dat ze een deel van haar speech had geplagieerd. Ze had een aantal zinnen letterlijk overgenomen uit een speech van Michelle Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl