NOS Voetbal

Jongensdromen komen uit: een weekje trainen bij Barcelona

Jongensdroom komt uit: een weekje trainen bij Barcelona

Een weekje trainen bij FC Barcelona? Voor 379 euro kan die jongensdroom deze zomer uitkomen. De grootmacht uit Spanje organiseert voor het eerst voetbalkampen in Nederland. Daar leren jonge talenten de Barça-manier van voetballen.

En dat gaat over het algemeen net wat anders dan bij de plaatselijke VV. "Als je zes bent, is de manier waarop je denkt egocentrisch en daarom leren we alleen tactische vaardigheden aan over jou en de bal", zegt jeugdtrainer Albert Medall van de Barcelona-voetbalschool.

"Pas in de socialere fase daarna leren we naar elkaar passen. En bij de laatste twee groepen, zo rond de 13-14, ben je in staat het spel in grote lijnen te spelen."

De kids leren zo op een heel andere manier voetballen. "Bijvoorbeeld om altijd je hoofd omhoog te houden om te overzien wie je kunt aanspelen", zegt een speciaal uit België overgekomen jonge voetballer.

Vroeger

Dat is even wennen voor de oud-profs die komen kijken in Oostzaan. "Vroeger speelde je gewoon een potje vijf tegen vijf met de jongens", bromt voormalig Oranje-international Rob Rensenbrink. "Nu wordt alles stilgelegd en geanalyseerd."

Maar hoe je het ook wendt of keert, FC Barcelona speelt aanvallend en dominant, in tegenstelling tot veel andere clubs. "Dat hebben we geleerd van iemand van hier," zegt Medall. "Van Johan Cruijff."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl