Water voor de deelnemers bij een waterpunt in Oosterhout
NOS NieuwsAangepast

Veel meer uitvallers bij Vierdaagse dan andere jaren

Op de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn zo'n 1200 lopers uitgevallen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Toen verschenen er op de tweede dag ruim 700 mensen minder aan de start. Vanmiddag besloot de organisatie in verband met de hitte lopers een half uur extra te geven om binnen te komen. Onderweg was een bus neergezet met airconditioning, waarin lopers even op verhaal konden komen.

Desondanks hebben zich 141 mensen gemeld bij een medische post omdat ze problemen hadden gekregen door de hoge temperaturen. 98 van hen moesten behandeld worden. Dat waren lopers, maar ook toeschouwers.

"Ten opzichte van voorgaande jaren is het op deze eerste dag toch behoorlijk wat drukker", zei een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland Zuid. "Er stonden extra ambulances en motoragenten klaar en die zijn ook ingezet." Een verslaggever van Omroep Gelderland schreef zelfs: "De ambulances rijden af en aan over de route van de vierdaagse". Een enkeling moest naar het ziekenhuis worden gebracht en ook is er een traumahelikopter ingezet.

Vanwege de hitte wordt de start van de 30-kilometer- en de 40-kilometer-etappe morgen een half uur vervroegd. Ook de 40 kilometer voor militairen wordt met een half uur vervroegd. Daarnaast komt er een extra waterpunt en het Rode Kruis deelt waaiers uit met tips over hoe de deelnemers en toeschouwers zich kunnen wapenen tegen de hitte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl